3 augustus 2023

Heeft een donor recht op omgang met het kind?

Door Sophie Vermeule

Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.

Op basis van de Nederlandse wet, en in het bijzonder artikel 1:377a lid 1 BW, kunnen ook personen die in een nauwe persoonlijke betrekking staan tot een kind, zich tot de rechtbank wenden met het verzoek een omgangsregeling vast te stellen.

Het enkele feit dat de donor de biologische vader is van het kind, maakt niet dat de donor automatisch recht heeft op contact met het kind en dat de zogenaamde ‘nauwe persoonlijke betrekking’ is gegeven. Indien een donor contact wil met het kind, zal de donor bijkomende omstandigheden moeten stellen waaruit blijkt dat sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking. Die bijkomende omstandigheden moeten volgens vaste rechtspraak zijn gelegen in ofwel de aard van de relatie met de moeder(s) en in de betrokkenheid van de donor bij het kind voor en na de geboorte, ofwel zijn gelegen in de band die na de geboorte tussen de donor en het kind is ontstaan.

De rol van de donor

In een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2019:2992) kwam de rechtbank tot de conclusie dat voldoende aannemelijk was geworden dat sprake was van een dergelijke nauwe persoonlijke betrekking tussen de donor en het kind. Op basis van de stukken bleek volgens de rechtbank dat het de bedoeling was van partijen (de moeders en de donor) om de donor een rol te geven in het leven van het kind. Daarnaast hadden partijen een donorovereenkomst opgesteld waarin was opgenomen dat minimaal één keer per jaar contact zou plaatsvinden tussen de donor en het kind en bovendien dat op informele basis door partijen kon worden gekomen tot meer contactmomenten. Vaststond vervolgens dat de donor het kind in het eerste levensjaar eens per zes tot acht weken zag en dat er in het jaar voorafgaand aan de zitting vierentwintig contactmomenten hadden plaatsgevonden tussen de donor en het kind.

Zeer recent nog was de rechtbank Midden-Nederland op 20 juli 2023 (ECLI:NL:RMBNE:2023:3750) van oordeel dat sprake was van een nauwe persoonlijke betrekking tussen de donor en het kind omdat zij in ieder geval eens per twee maanden gedurende drie uur omgang met elkaar hadden.

De vraag die vervolgens rijst is hoe de omgangsregeling tussen een donor en een kind moet worden ingevuld. Ook dat is echter wederom afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Meer informatie

Bent u een donor en wenst u een omgangsregeling met het kind, of bent u moeder van een kind met een donorvader? Neem dan gerust contact met mij op voor nader advies.

Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Advocaat

Sophie is gespecialiseerd in het familierecht en het erfrecht.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen