2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Door Lise-Milou Lagerwerf

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Als het ouders niet lukt om hier samen afspraken over te maken, neemt de rechter een beslissing over de omgangsregeling. Onderdeel van de afspraken of de beslissing van de rechter, is de haal- en brengregeling. Met andere woorden: welke ouder haalt de kinderen op en welke ouder brengt de kinderen weer terug?

Haal- en brengregeling

Als ouders bij elkaar in de buurt wonen, is het maken van afspraken hierover vaak relatief makkelijk. De kinderen kunnen misschien zelfs op de fiets worden gebracht en gehaald. In sommige gevallen kunnen de kinderen zelfs zelfstandig van de ene ouder naar de andere ouder lopen of fietsen. Als één van de ouders echter na het einde van de relatie verder weg verhuist, kan het lastiger zijn om afspraken over de haal- en brengregeling te maken. Niet alleen wordt de reistijd voor de kinderen langer, ook de ouders brengen meer tijd door in de auto. Het ophalen en wegbrengen van de kinderen neemt – vaak in de weekenden – voor de ouders veel tijd in beslag, zeker als de ouders aan de andere kant van Nederland wonen of zelfs over de grens.

Rechter doet uitspraak

Als de ouders het niet eens kunnen worden over de haal- en brengregeling, kan de rechter hierover een beslissing nemen. Uit de rechtspraak volgt dat het uitgangspunt is dat beide ouders de helft van het halen en brengen voor hun rekening brengen. Het wordt in het belang van de kinderen geacht dat beide ouders een aandeel in het halen en brengen hebben. Vaak wordt beslist dat de ouder naar wie de kinderen toe gaan, de kinderen ophaalt. Op die manier wordt het halen en brengen bij helfte gedeeld. Dit volgt bijvoorbeeld uit de uitspraken van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 23 november 2023 (ECLI:NL:GHSHE:2023:3910) en van het gerechtshof Den Haag van 20 december 2023 (ECLI:NL:GHDHA:2023:2677).

Omgangsregeling

Indien u of uw ex-partner verder weg wenst te verhuizen, dient u er dus rekening mee te houden dat u allebei die afstand zal moeten afleggen bij het halen en brengen van de kinderen in het kader van de omgangsregeling.

Meer informatie?

Heeft u een vraag over een omgangsregeling of de haal- en brengregeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

‘Met een rationele aanpak tot de bestendige oplossing komen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

4 februari 2025

Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen

In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2025

Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?

De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.

Lees meer

Lees meer over

21 januari 2025

Indexering kinder- en partneralimentatie 2025

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.

Lees meer

Lees meer over

19 december 2024

De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce

In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen