2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Door Lise-Milou Lagerwerf

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Als het ouders niet lukt om hier samen afspraken over te maken, neemt de rechter een beslissing over de omgangsregeling. Onderdeel van de afspraken of de beslissing van de rechter, is de haal- en brengregeling. Met andere woorden: welke ouder haalt de kinderen op en welke ouder brengt de kinderen weer terug?

Haal- en brengregeling

Als ouders bij elkaar in de buurt wonen, is het maken van afspraken hierover vaak relatief makkelijk. De kinderen kunnen misschien zelfs op de fiets worden gebracht en gehaald. In sommige gevallen kunnen de kinderen zelfs zelfstandig van de ene ouder naar de andere ouder lopen of fietsen. Als één van de ouders echter na het einde van de relatie verder weg verhuist, kan het lastiger zijn om afspraken over de haal- en brengregeling te maken. Niet alleen wordt de reistijd voor de kinderen langer, ook de ouders brengen meer tijd door in de auto. Het ophalen en wegbrengen van de kinderen neemt – vaak in de weekenden – voor de ouders veel tijd in beslag, zeker als de ouders aan de andere kant van Nederland wonen of zelfs over de grens.

Rechter doet uitspraak

Als de ouders het niet eens kunnen worden over de haal- en brengregeling, kan de rechter hierover een beslissing nemen. Uit de rechtspraak volgt dat het uitgangspunt is dat beide ouders de helft van het halen en brengen voor hun rekening brengen. Het wordt in het belang van de kinderen geacht dat beide ouders een aandeel in het halen en brengen hebben. Vaak wordt beslist dat de ouder naar wie de kinderen toe gaan, de kinderen ophaalt. Op die manier wordt het halen en brengen bij helfte gedeeld. Dit volgt bijvoorbeeld uit de uitspraken van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 23 november 2023 (ECLI:NL:GHSHE:2023:3910) en van het gerechtshof Den Haag van 20 december 2023 (ECLI:NL:GHDHA:2023:2677).

Omgangsregeling

Indien u of uw ex-partner verder weg wenst te verhuizen, dient u er dus rekening mee te houden dat u allebei die afstand zal moeten afleggen bij het halen en brengen van de kinderen in het kader van de omgangsregeling.

Meer informatie?

Heeft u een vraag over een omgangsregeling of de haal- en brengregeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.

Gerelateerde blogs

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer