14 juli 2022

High standard

Door Raymond de Mooij

Funkrockformatie Red Hot Chili Peppers en skaband The Specials traden in juni op in Nederland. De bandleden strijken tijdens hun tours graag neer in Amsterdam, waar geestverruimende middelen op iedere straathoek verkrijgbaar zijn.

“You have a high standard of living,” verklaarde de zanger van de Peppers zijn voorliefde voor ons land. Waarbij hij het woord ‘high’ benadrukte. De frontman van The Specials rookte op het podium de ene na de andere joint. “Any questions?”, vroeg hij het publiek. Ik moest er wel om lachen. Helaas kleven er aan het vrijgevochten sfeertje waarop wij ons graag voorstaan ook forse nadelen. Nederland wordt inmiddels beschouwd als een zogenaamde narcostaat. Minister van Justitie Yesilgoz reisde vorige maand af naar Italië om daar te leren van de maffia-aanpak.

Typische polderaanpak

De afgelopen decennia maakte ik de ontwikkelingen mee van zogenaamde drugszaken in de civiele rechtspraak. Ik doel dan op gehuurde woon- en bedrijfsruimten die als uitvalbasis voor handel in soft- en harddrugs worden gebruikt. Aanvankelijk werd met name de teelt van hennep als relatief onschuldig beschouwd. Pas toen woningcorporaties wezen op de miljoenenschade die zij leden als gevolg van brand en lekkages, kantelde het beeld bij de rechters. Steeds vaker werden huurovereenkomsten ontbonden indien handelshoeveelheden drugs werden aangetroffen. Toch blijft het wringen. Het ‘achterdeurbeleid’ van de overheid, waarbij het gebruik van drugs en de verkoop van softdrugs is toegestaan, maar het produceren en de inkoop ervan niet. Een typische polderaanpak.

Een narcostaat

Inmiddels zie je af en toe in de rechtspraak bewegingen waarbij de klok twintig jaar lijkt te worden teruggedraaid. Een gerechtshof verbood eind 2021 de ontbinding van een huurovereenkomst onder meer, omdat een huurster zich had verweerd met de stelling ‘dat ze alleen voor een klein kindje moet zorgen dat nergens anders heen kan, dat ze depressieve klachten heeft en een lastige relatie heeft met haar ex-partner’. Een ander gerechtshof vond in 2020 dat de aanwezigheid in een huurwoning van 234 ponypacks met cocaïne, 71 gram hasj, 269 gram hennep en een zak met pillen geen reden was om de huurovereenkomst met de bewoner te ontbinden.

Ik ben bang dat wij bij gebrek aan een consistent overheidsbeleid en eenduidige rechtspraak een narcostaat zullen blijven. Maar wel één met ‘a high standard of living’.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

30 mei 2024

Bestuurdersaansprakelijkheid: feitelijk beleidsbepaler

Vennootschappen zoals B.V.’s hebben eigen rechtspersoonlijkheid en dragen zelfstandig hun rechten en plichten. Bestuurders kunnen slechts in bijzondere gevallen persoonlijk aangesproken worden voor de schulden van een B.V.

Lees meer

Lees meer over

9 augustus 2022

Boven de wet

Een dwangsom is het bedrag dat iemand moet betalen als hij niet tijdig voldoet aan een verplichting die hem door de rechter is opgelegd.

Lees meer

Lees meer over

14 juli 2022

High standard

Funkrockformatie Red Hot Chili Peppers en skaband The Specials traden in juni op in Nederland. De bandleden strijken tijdens hun tours graag neer in Amsterdam, waar geestverruimende middelen op iedere straathoek verkrijgbaar zijn.

Lees meer

Lees meer over

12 juli 2022

GMW advocaten geeft Haagse basisschoolleerlingen les

GMW advocaten en de gemeente Den Haag laten Haagse leerlingen in groep 8 kennis maken met het recht en de rechtsstaat.

Lees meer

Lees meer over

16 juni 2022

Dwangsom

Van bestuursrechtelijke zaken word je niet vrolijk.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen