29 juni 2014

Hoe krijg ik mijn woning verkocht als mijn ex niet meewerkt (deel 1)?

Door GMW advocaten

De gezamenlijke woning van ex-echtgenoten is in menig echtscheiding een bron van irritatie, zeker in crisistijd. Als u niet meer in de woning woont, zult u er zo snel mogelijk van af willen.

Hoe doet u dat als uw ex niet meewerkt? Ik wijs u allereerst op de hobbels die u mogelijk tegenkomt.

Verkooptraject

In de meeste echtscheidingssituaties neemt één van de echtgenoten zijn intrek elders en blijft de ander in de voormalige echtelijke woning achter zolang deze niet is verkocht. De eerste hobbel is het verkooptraject. Zie maar eens voor elkaar te krijgen dat uw weigerachtige ex meewerkt aan het geven van een opdracht aan een makelaar, het nemen van foto’s voor op Funda, het plaatsen van een bord in de tuin etc..

Prijsbepaling

De volgende hobbel is het bepalen van de vraag- en laatprijs. Indien uw ex probeert de verkoop tegen te gaan, zal hij hoog inzetten, terwijl u de vraagprijs juist wil verlagen. Een saboterende ex zal niet akkoord gaan met een in uw visie redelijk bod van potentiële kopers. Ook bent u afhankelijk van uw ex voor het overstappen naar een andere makelaar.

Bezichtigingen

De derde hobbel vormen de bezichtigingen. Misschien moet u wel aan de zijlijn toekijken hoe uw ex de woning verwaarloost. U woont er niet meer en bent dus feitelijk niet in staat er voor te zorgen dat de woning op juiste wijze gepresenteerd wordt voor een bezichtiging. U kunt niet eigenhandig het onderhoud regelen.

Notariële levering

Als u er in bent geslaagd een koper te vinden, moeten de verkoopovereenkomst en de notariële akte van levering nog getekend worden. Ook dat is een probleem als uw ex weigert zijn handtekening te zetten.

Ontruiming

Tot slot dient uw ex de woning te verlaten en leeg op te leveren als de woning eenmaal verkocht is. Ook dat is lastig afdwingbaar.

Oplossingen

U kunt voor een deel handelingen die voor de verkoop en levering van de woning nodig zijn via rechterlijke interventie afdwingen. Er zijn verschillende opties:

  • u kunt een machtiging vragen op grond waarvan u zonder medewerking van uw ex het verkooptraject volledig in eigen hand kunt nemen;
  • u kunt vragen dwangsommen te verbinden aan de diverse verplichtingen die uw ex opgelegd worden;
  • u kunt vragen uzelf als dwangvertegenwoordiger te benoemen van uw ex, zodat u in haar plaats handelingen kan verrichten;
  • u kunt benoeming van een onzijdig persoon vragen; u kunt de rechter verzoeken te bepalen dat zijn vonnis in de plaats treedt van de handtekening van uw ex.

Wees gewaarschuwd, want het is niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. Het maakt groot verschil of er kinderen zijn betrokken; hun belang tilt vanzelfsprekend heel zwaar. Afgezien daarvan blijkt in de praktijk dat u een lange adem moet hebben om uiteindelijk van de woning verlost te geraken. Daarover meer in mijn volgende artikel.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen