29 juni 2014
De gezamenlijke woning van ex-echtgenoten is in menig echtscheiding een bron van irritatie, zeker in crisistijd. Als u niet meer in de woning woont, zult u er zo snel mogelijk van af willen.
Hoe doet u dat als uw ex niet meewerkt? Ik wijs u allereerst op de hobbels die u mogelijk tegenkomt.
In de meeste echtscheidingssituaties neemt één van de echtgenoten zijn intrek elders en blijft de ander in de voormalige echtelijke woning achter zolang deze niet is verkocht. De eerste hobbel is het verkooptraject. Zie maar eens voor elkaar te krijgen dat uw weigerachtige ex meewerkt aan het geven van een opdracht aan een makelaar, het nemen van foto’s voor op Funda, het plaatsen van een bord in de tuin etc..
De volgende hobbel is het bepalen van de vraag- en laatprijs. Indien uw ex probeert de verkoop tegen te gaan, zal hij hoog inzetten, terwijl u de vraagprijs juist wil verlagen. Een saboterende ex zal niet akkoord gaan met een in uw visie redelijk bod van potentiële kopers. Ook bent u afhankelijk van uw ex voor het overstappen naar een andere makelaar.
De derde hobbel vormen de bezichtigingen. Misschien moet u wel aan de zijlijn toekijken hoe uw ex de woning verwaarloost. U woont er niet meer en bent dus feitelijk niet in staat er voor te zorgen dat de woning op juiste wijze gepresenteerd wordt voor een bezichtiging. U kunt niet eigenhandig het onderhoud regelen.
Als u er in bent geslaagd een koper te vinden, moeten de verkoopovereenkomst en de notariële akte van levering nog getekend worden. Ook dat is een probleem als uw ex weigert zijn handtekening te zetten.
Tot slot dient uw ex de woning te verlaten en leeg op te leveren als de woning eenmaal verkocht is. Ook dat is lastig afdwingbaar.
U kunt voor een deel handelingen die voor de verkoop en levering van de woning nodig zijn via rechterlijke interventie afdwingen. Er zijn verschillende opties:
Wees gewaarschuwd, want het is niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. Het maakt groot verschil of er kinderen zijn betrokken; hun belang tilt vanzelfsprekend heel zwaar. Afgezien daarvan blijkt in de praktijk dat u een lange adem moet hebben om uiteindelijk van de woning verlost te geraken. Daarover meer in mijn volgende artikel.
24 augustus 2023
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer3 augustus 2023
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer25 juli 2023
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer