27 augustus 2018

Internationale omgangsregelingen; waar moet u op letten?

Door Lise-Milou Lagerwerf

Er zijn steeds meer internationale relaties en huwelijken. Dit betekent helaas ook een toename van het aantal internationale relatiebreuken.

Wanneer u kinderen heeft, kan het vaststellen en overeenkomen van een internationale omgangsregeling complex zijn. Waar moet u rekening mee houden?

Begeleiding van vluchten

Onderdeel van internationale omgangsregelingen vormen de vluchten van u als ouders en uw kinderen. Niet alleen de frequentie is van belang, maar ook de wijze van vliegen. Vliegt u heen en brengt uw ex-partner uw kinderen terug of om de beurt? Veel vliegmaatschappijen bieden de “unaccompanied minor service” aan. Vanaf welke leeftijd mag een kind met deze door de vliegmaatschappij geboden begeleiding reizen? Ik heb een minimumleeftijd van 8 jaar, maar ook van 13 jaar voorbij zien komen (Hof Arnhem-Leeuwaren 6 maart 2018: ECLI:NL:GHARL:2018:2408). Veel rechtspraak is er niet en vliegmaatschappijen verschillen in hun beleid op dit punt. Een eenduidige richtlijn ontbreekt dus nog.

Toestemming om te vliegen

Als u en uw ex-partner beiden het gezag uitoefenen over uw kinderen hebt u elkaars toestemming nodig om met uw kinderen te vliegen. Daar zijn speciale formulieren voor. Let er op dat u deze formulieren dus ook altijd bij u heeft als u in het kader van de uitvoering van een internationale omgangsregeling met uw kinderen reist.

Kosten van vluchten

Een omgangsregeling over de landsgrenzen is duurder dan een omgangsregeling tussen ouders en kinderen binnen Nederland. Het eventueel aanhouden van een appartement of het huren van woonruimte en/of een auto brengt extra kosten met zich mee. Bovendien is het belangrijk om overeen te komen wie welke vliegtickets betaalt. Bij het vaststellen van alimentatie moet u rekening houden met deze extra kosten. Deze kosten veranderen immers uw financiële plaatje.

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen