27 augustus 2018

Internationale omgangsregelingen; waar moet u op letten?

Door Lise-Milou Lagerwerf

Er zijn steeds meer internationale relaties en huwelijken. Dit betekent helaas ook een toename van het aantal internationale relatiebreuken.

Wanneer u kinderen heeft, kan het vaststellen en overeenkomen van een internationale omgangsregeling complex zijn. Waar moet u rekening mee houden?

Begeleiding van vluchten

Onderdeel van internationale omgangsregelingen vormen de vluchten van u als ouders en uw kinderen. Niet alleen de frequentie is van belang, maar ook de wijze van vliegen. Vliegt u heen en brengt uw ex-partner uw kinderen terug of om de beurt? Veel vliegmaatschappijen bieden de “unaccompanied minor service” aan. Vanaf welke leeftijd mag een kind met deze door de vliegmaatschappij geboden begeleiding reizen? Ik heb een minimumleeftijd van 8 jaar, maar ook van 13 jaar voorbij zien komen (Hof Arnhem-Leeuwaren 6 maart 2018: ECLI:NL:GHARL:2018:2408). Veel rechtspraak is er niet en vliegmaatschappijen verschillen in hun beleid op dit punt. Een eenduidige richtlijn ontbreekt dus nog.

Toestemming om te vliegen

Als u en uw ex-partner beiden het gezag uitoefenen over uw kinderen hebt u elkaars toestemming nodig om met uw kinderen te vliegen. Daar zijn speciale formulieren voor. Let er op dat u deze formulieren dus ook altijd bij u heeft als u in het kader van de uitvoering van een internationale omgangsregeling met uw kinderen reist.

Kosten van vluchten

Een omgangsregeling over de landsgrenzen is duurder dan een omgangsregeling tussen ouders en kinderen binnen Nederland. Het eventueel aanhouden van een appartement of het huren van woonruimte en/of een auto brengt extra kosten met zich mee. Bovendien is het belangrijk om overeen te komen wie welke vliegtickets betaalt. Bij het vaststellen van alimentatie moet u rekening houden met deze extra kosten. Deze kosten veranderen immers uw financiële plaatje.

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.

Gerelateerde blogs

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer