18 mei 2022

Ivoren toren

Door Raymond de Mooij

Kantonrechter mr. Ines Kukel behandelde drie jaar geleden een zaak waarin ik optrad voor vastgoedondernemer Thijs Verhoeven.

Mijn cliënt verhuurde in de Randstad een winkel aan een warenhuisketen, die failliet was gegaan. De curator in dat faillissement weigerde om de winkelruimte te ontruimen en dus was ik een kort geding begonnen. Met haar bruingrijze haar en ronde brilletje oogde kantonrechter Kukel als een lief omaatje, maar tijdens die zitting bleek de werkelijkheid anders. Met insinuerende vragen zette zij vanaf de eerste minuut van de zitting de aanval op Thijs Verhoeven in. Die werd door haar weggezet als de ‘bad guy’, een beschamende vertoning. Het afwijzende vonnis verbaasde ons niet. Maar toen later in de uitspraak van de bodemrechter gehakt werd gemaakt van het vonnis van mr. Kukel smaakte de overwinning zoet.

Losgezongen van de realiteit

In de jaren erna hoorde ik regelmatig verhalen van collega’s over mr. Kukel. Losgezongen van de realiteit figureerde zij tijdens zittingen steeds meer als de alwetende hoofdrolspeler in haar eigen producties.

Recentelijk kwam ik mr. Kukel weer tegen in een huurkwestie. Restaurant De Sampan had in coronatijd zijn deuren moeten sluiten en had bij mijn cliënte Michelle Parlevliet een huurschuld opgebouwd van een ton. In de rechtszaal kwam aan de orde waar de overheidssteun die De Sampan had ontvangen, was gebleven. Die had de huurder immers onder meer moeten aanwenden om de huur te voldoen. “Vertelt u eerst maar eens iets over uw eigen financiële positie,” zei mr. Kukel tegen Michelle Parlevliet. Toen ik voorzichtig opmerkte dat niet de financiële positie van mijn cliënte maar die van De Sampan relevant was, kreeg ik de wind van voren. Omdat de huurschuld van De Sampan zo hoog was en de overheidssteun kennelijk in de zakken van de eigenaren was verdwenen, kon mr. Kukel weinig anders dan de ontruimingsvordering van mijn cliënte toewijzen. Dat deed zij echter pas zes maanden later. Keer op keer werd het vonnis zonder opgaaf van reden aangehouden.

Ivoren toren

Ten tijde van de ontruiming was de huurschuld van De Sampan daarom opgelopen tot twee ton. Verder had de rechter in haar vonnis een paar vorderingen over het hoofd gezien. Maar geen haan die daar verder naar kraait. Hoog in haar ivoren toren dient kantonrechter Kukel tot aan haar pensioen de rechtsstaat.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

 

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

3 juli 2024

Bescherming personeel bij doorstart uit faillissement

Een faillissementscurator besteedt een groot deel van zijn tijd aan een mogelijke doorstart van een deel van de onderneming. Natuurlijk heeft zijn boedel daar belang bij. Maar ook de doorstartende partij zelf.

Lees meer

Lees meer over

16 april 2024

Verrekenen van schulden in de WHOA

In een WHOA-traject kunt u te maken krijgen met schuldeisers die een beroep doen op verrekening met bedragen die zij nog aan u moeten betalen. Of andersom: als uw vordering betrokken wordt in een WHOA-akkoord, mag u dan nieuwe betalingsverplichtingen verrekenen? Hoe werkt dat tijdens een WHOA-traject?

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2024

Buitenlandse partijen en proceskosten

In Nederland kennen we de proceskostenveroordeling. Als een rechtszaak wordt verloren, dan kan die partij in de proceskosten worden veroordeeld.

Lees meer

Lees meer over

29 februari 2024

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt MKB-bedrijven minder goed.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2024

De Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking getreden

Op 15 november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen