10 december 2020

Kan ik in Nederland scheiden ook al woon ik in het buitenland?

Door Sophie Vermeule

Het aantal internationale relaties neemt toe en daarmee ook het aantal internationale echtscheidingen.

Daarnaast verhuizen steeds meer Nederlanders naar het buitenland vanwege hun werk. Hoe werkt een echtscheiding dan?

Beiden de Nederlandse nationaliteit

Ook als u in Nederland bent getrouwd, hangt het antwoord op de vraag of u in Nederland kunt scheiden af van de nationaliteit van u en uw echtgenoot en van het land of de landen waar u woont. Als u en uw echtgenoot beiden de Nederlandse nationaliteit hebben, kunt u altijd in Nederland scheiden, ongeacht waar ter wereld u bent getrouwd of waar u woont.

Buitenlandse echtgenoot?

Als u en uw buitenlandse echtgenoot in het buitenland wonen, kunt u in Nederland geen echtscheiding aanvragen, ook al zouden u en uw echtgenoot dit beiden willen en ook al bent u in Nederland getrouwd. In dit geval zult u dus uw scheiding in het buitenland moeten aanvragen.

Het kan voorkomen dat de echtscheiding in meerdere landen kan worden aangevraagd. In Nederland geldt dan de hoofdregel: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Als uw echtgenoot in het buitenland eerder de echtscheiding aanvraagt dan u in Nederland, bent u te laat. De Nederlandse rechter zal zich dan onbevoegd
verklaren.

Internationale echtscheiding? Win advies in bij een advocaat

Het familierecht is in elk land anders. Daarom is het bij een internationale echtscheiding een must om in elk land advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in internationaal familierecht. In sommige landen geldt bijvoorbeeld een wachttijd voordat een echtscheiding kan worden aangevraagd. Dat is in Nederland niet zo. Ook de regels met betrekking tot alimentatie en vermogensverdeling variëren per land.

Gratis whitepaper en advies

Neem contact op met Ryanne van Manen als u advies nodig heeft over de financiële aspecten van uw scheiding (vermogensverdeling, alimentatie) of de verdeling van de zorg over uw kinderen (verhuizing, ouderschapsplan).

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Advocaat

Sophie is gespecialiseerd in het familierecht en het erfrecht

Gerelateerde blogs

24 augustus 2023

Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind

Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.

Lees meer

3 augustus 2023

Heeft een donor recht op omgang met het kind?

Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.

Lees meer

25 juli 2023

Geslachts- en voornaamswijziging

Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.

Lees meer