10 december 2020

Kan ik in Nederland scheiden ook al woon ik in het buitenland?

Door Sophie Vermeule

Het aantal internationale relaties neemt toe en daarmee ook het aantal internationale echtscheidingen.

Daarnaast verhuizen steeds meer Nederlanders naar het buitenland vanwege hun werk. Hoe werkt een echtscheiding dan?

Beiden de Nederlandse nationaliteit

Ook als u in Nederland bent getrouwd, hangt het antwoord op de vraag of u in Nederland kunt scheiden af van de nationaliteit van u en uw echtgenoot en van het land of de landen waar u woont. Als u en uw echtgenoot beiden de Nederlandse nationaliteit hebben, kunt u altijd in Nederland scheiden, ongeacht waar ter wereld u bent getrouwd of waar u woont.

Buitenlandse echtgenoot?

Als u en uw buitenlandse echtgenoot in het buitenland wonen, kunt u in Nederland geen echtscheiding aanvragen, ook al zouden u en uw echtgenoot dit beiden willen en ook al bent u in Nederland getrouwd. In dit geval zult u dus uw scheiding in het buitenland moeten aanvragen.

Het kan voorkomen dat de echtscheiding in meerdere landen kan worden aangevraagd. In Nederland geldt dan de hoofdregel: “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Als uw echtgenoot in het buitenland eerder de echtscheiding aanvraagt dan u in Nederland, bent u te laat. De Nederlandse rechter zal zich dan onbevoegd
verklaren.

Internationale echtscheiding? Win advies in bij een advocaat

Het familierecht is in elk land anders. Daarom is het bij een internationale echtscheiding een must om in elk land advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in internationaal familierecht. In sommige landen geldt bijvoorbeeld een wachttijd voordat een echtscheiding kan worden aangevraagd. Dat is in Nederland niet zo. Ook de regels met betrekking tot alimentatie en vermogensverdeling variëren per land.

Gratis whitepaper en advies

Neem contact op met Ryanne van Manen als u advies nodig heeft over de financiële aspecten van uw scheiding (vermogensverdeling, alimentatie) of de verdeling van de zorg over uw kinderen (verhuizing, ouderschapsplan).

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Advocaat

Sophie is gespecialiseerd in het familierecht en het erfrecht.

Gerelateerde blogs

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer