3 augustus 2020

Klaar voor de nieuwe start ..? Af! (of niet)

Door Stephanie de Wit

Tot 1 oktober 2020 geldt een versoepeld uitstelbeleid van de Belastingdienst voor o.a. de omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

Banken verlenen aan commerciële klanten met een lopend zakelijk krediet in de periode van april tot en met september 2020 uitstel van rente en aflossingen. Regelingen die ertoe leiden dat de cashflow van vele ondernemingen, ondanks financiële klappen van de corona-crisis, toch nog enigszins op pijl werden gehouden.

Tot nu toe hebben de uitstelregelingen (i.c.m. nog vele andere noodmaatregelen van de onderheid) ertoe geleid dat vele ondernemingen toch nog het hoofd boven water hebben kunnen houden. De vraag is echter, wat er gaat gebeuren als uitstelregelingen tot een einde komen en de bedrijven de uitgestelde betalingen alsnog moeten gaan verrichten. Is er dan wel voldoende vet op de botten om bovenop de reguliere betalingsverplichtingen aan Belastingdienst en banken, ook nog de uitgestelde betalingen te doen?

Afgelopen week waren de berichten al in het nieuws dat crisismanagers en interim-bestuurders een druk jaar verwachten door bedrijven die in moeilijkheden komen vanwege het aflopen van steunmaatregelen en betaalpauzes van banken.

Vele ondernemers zullen de balans opmaken en onderzoeken hoe straks verder te gaan. De een zal langzaam uit de crisis opkrabbelen en met een zuinig beleid uiteindelijk de betalingsverplichtingen net kunnen nakomen, de ander zal de eindjes aan elkaar moeten knopen en moeilijke keuzes moeten maken.

De keuzes waarvoor een ondernemer staat met een bedrijf in financiële moeilijkheden zijn legio en niet eenvoudig. Vragen die opkomen zijn: Zijn er mogelijkheden om nog verder te snijden in de kosten? Kunnen contracten worden aangepast? Moet de vennootschap reorganiseren? Mag de pandhouder zomaar goederen in vuistpand nemen, of tot executieverkoop overgaan? De aandeelhouder eist zijn leningen op, wat nu? De vennootschap kan (nu) niet aan alle betalingsverplichtingen voldoen: kan er een akkoord worden aangeboden? Mogen managementfees worden uitbetaald? Mag er ondertussen wel worden geïnvesteerd? Etc. etc.

GMW advocaten is gespecialiseerd in de juridische aspecten rondom bedrijven die in financiële moeilijkheden (dreigen) te verkeren.

We adviseren en staan u graag bij op het gebied van
herstructurering / reorganisatie;
– reddingspogingen, zoals een noodkrediet onder de voorwaarde van (aanvullende) zekerheden;
– de uitwinning van zekerheidsrechten zoals pand- en hypotheek, borgstellingen, verrekeningen, eigendomsvoorbehoud en recht van retentie,
– transacties die niet tot de gebruikelijk bedrijfsvoering behoren;
bestuurdersaansprakelijkheid
– vennootschappelijke aspecten: decharge, besluitvorming, tegenstrijdig belang etc.

Neem gerust contact met mij op. Ik sta u graag bij.

Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Advocaat/partner

Stephanie is partner bij GMW advocaten en gespecialiseerd in het ondernemings- en insolventierecht.

Gerelateerde blogs

26 oktober 2023

Faillissement Blomsma Print & Sign B.V.

Op 4 oktober 2023 heeft de rechtbank Den Haag het faillissement uitgesproken van de besloten vennootschap BLOMSMA PRINT & SIGN B.V.. Mr A.C.M. Höppener is benoemd tot rechter-commissaris. Mr M.M.E. van Veen-Oudenaarden is aangesteld als curator.

Lees meer

17 oktober 2023

Let op: turboliquidatie aan banden gelegd

De ‘turboliquidatie’ is een betrekkelijk eenvoudige en snelle procedure om een rechtspersoon te beëindigen. Daar komt op 15 november 2023 verandering in.

Lees meer

23 februari 2023

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.

Lees meer