26 juni 2018

Moet u de advocaatkosten van uw ex betalen?

Door Susan Meijler

Kunnen bij scheiding de advocaatkosten van uw ex voor uw rekening komen? 

Die vraag rijst met name wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Wie betaalt dan de advocaatkosten bij scheiding: de ‘gemeenschap’ of betalen de echtgenoten de kosten apart?

Huwelijkse voorwaarden

De hoofdregel in scheidingsprocedures is dat ieder van de echtgenoten de eigen advocaatkosten betaalt (dat heet ook wel ‘compensatie van de proceskosten’). Een veroordeling in de proceskosten van de ander komt weinig voor. Dan moet die ander het wel erg bont hebben gemaakt. Het is dus niet zo als in veel andere rechtszaken dat de advocaatkosten van de ‘winnaar’ voor rekening van de ‘verliezer’ komen. Het is ieder voor zich in scheidingsland.

Gemeenschap van goederen

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen (behoudens een aantal uitzonderingen) alle bezittingen en schulden van u en uw echtgenoot in deze gemeenschap. Op het moment dat er een verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank, stopt deze gemeenschap te bestaan. De facturen van de advocaat die betrekking hebben op de periode na het einde van de gemeenschap, dus na indiening van het scheidingsverzoek bij de rechtbank, vallen niet meer in de gemeenschap want deze bestaat niet meer. Daarom zijn die facturen voor eigen rekening. Hoe zit het met de facturen die betrekking hebben op de periode daarvoor, toen de gemeenschap nog bestond? Tussen het moment dat u besluit om uit elkaar te gaan en het moment dat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend, kan best veel tijd zitten. U zou kunnen zeggen dat deze advocaatkosten zijn gemaakt in een periode dat de gemeenschap nog bestond en dus vanuit deze gemeenschap betaald moeten worden. Of toch niet? Deze redenering staat namelijk op gespannen voet met de regel dat in scheidingsprocedures ieder zijn of haar eigen advocaatkosten moet voldoen.

Rechtspraak

Het gaat te ver om van een eenduidige lijn te kunnen spreken, maar ik zie steeds meer uitspraken waarin wordt geoordeeld dat ieder zijn of haar eigen advocaatkosten moet betalen, ongeacht in welke periode deze zijn gemaakt. U zou natuurlijk slim kunnen zijn door de advocaatkosten die u maakt voor indiening van het verzoek tot scheiding te betalen via een lening bij een familielid, en dan stellen dat deze lening een gemeenschapsschuld is. Maar daar kijken rechters doorheen. Meestal wordt dan geoordeeld dat deze lening wordt uitgezonderd van de gemeenschap en toch enkel voor diegene komt die de advocaatkosten heeft gemaakt.

Slotsom

Hoewel de meeste rechters geneigd zijn ieder voor de eigen advocaatkosten te laten opdraaien, is er nog altijd geen hoofdregel. Zolang er geen algemene regel is, blijft het aan de rechter voorbehouden een beslissing te nemen over de advocaatkosten die hem of haar redelijk voorkomt. Het uiteindelijke oordeel hierover is afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden van de voorliggende situatie. Bij vragen kunt u gerust contact met mij opnemen.

 

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Susan Meijler

Susan Meijler

Advocaat

Susan Meijler is een zeer ervaren familierecht advocaat.

Gerelateerde blogs

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer