28 februari 2016

Nog altijd geen duidelijkheid over partneralimentatie voor alleenstaande ouders

Door Gilyan Parker

In mijn eerdere blog over de gevolgen van het sinds 1 januari 2015 aan alleenstaande ouders toekomende (hogere) kindgebonden budget op de hoogte van kinderalimentatie, schreef ik nog dat er eindelijk duidelijkheid was.

Dat geldt niet voor de invloed van dit kindgebonden budget op de hoogte van partneralimentatie

Kinderalimentatie voor alleenstaande ouders

De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 uitgemaakt dat het kindgebonden budget niet moet worden gezien als een tegemoetkoming in de kosten van kinderen, zoals kinderbijslag, maar als inkomen. Het telt in de berekening van kinderalimentatie dus mee bij het inkomen van de alleenstaande ouder. Deze manier van rekenen heeft een hogere kinderalimentatie tot gevolg. Als niet alleen kinderalimentatie betaald moet worden, maar ook partneralimentatie rijst te vraag hoe in het kader daarvan met het kindgebonden budget moet worden omgegaan.

Partneralimentatie

Er zijn meerdere opvattingen denkbaar, maar de twee belangrijkste zijn de volgende. Ofwel het kindgebonden budget wordt opgeteld bij het inkomen van de echtgenoot die recht heeft op partneralimentatie. Ofwel het kindgebonden budget is een inkomensondersteuning met slechts een aanvullend karakter en telt niet mee bij het inkomen. Tot voor kort werd in de meeste uitspraken (bv. Rb. Noord-Holland 3 december 2015, ECLI:NL:RBNHO:2015:10724) de eerste opvatting gevolgd. Hoe meer inkomen de rechthebbende echtgenoot heeft hoe minder recht op partneralimentatie. Het kindgebonden budget vermindert dus de behoefte aan partneralimentatie. Het Hof Den Haag heeft echter recentelijk de andere opvatting overgenomen in zijn uitspraak van 27 januari 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:116. Het Hof trekt de parallel met huursubsidie. Huursubsidie wordt in alimentatieland niet als inkomen gezien wegens het aanvullende karakter daarvan. Huursubsidie vermindert dus niet de behoefte aan partneralimentatie. Omdat het kindgebonden budget eveneens een aanvullend karakter heeft, net als huursubsidie, houdt het hof bij de berekening van de behoefte van de ontvanger aan partneralimentatie geen rekening met deze inkomensafhankelijke inkomensondersteuning. Het Hof zit het kindgebonden budget dus niet als inkomen.

Hoe nu verder?

Er leek een duidelijke lijn te worden getrokken in de rechtspraak, maar die is doorbroken met de uitspraak van Hof Den Haag. Hoe dit verder gaat, is nog een groot vraagteken. Naar ik hoop wordt de Hoge Raad op korte termijn verzocht zijn licht over dit probleem te laten schijnen. Tot die tijd zult u het moeten doen met rechtsonzekerheid.

Gilyan Parker

Gerelateerde blogs

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer