9 november 2018

Paarden en pistolen

Door Raymond de Mooij

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal, waarin Raymond de Mooij maandelijks schrijft over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Gaby van Faassen was een jaar of veertig, een slanke vrouw met een lief gezicht. Vorig jaar kwam zij bij mij langs op kantoor. “Ik kreeg een brief van de bank,” zei Gaby met een licht Amsterdams accent. “Volgens mij zit ik zwaar in de problemen.”

Zenuwachtig vertelde mijn cliënte over haar woelige verleden. Als jong meisje was zij op een manege gaan werken. Ze gaf er paardrijlessen aan rijke mensen. In die periode leerde zij Harrie Molensteen kennen. “Harrie werkte op een ambassade. Hij was niet mooi, maar wel aardig. Nadat we een jaar verkering hadden, gingen we samenwonen. Harrie zei dat hij geld had gespaard. We kochten een huis aan de rand van Wassenaar. Er stonden een paar stallen op het terrein en ik ging toen voor mezelf paardrijlessen geven.”

Maar al snel werd mijn cliënte duidelijk dat Harrie Molensteen er een tweede leven op nahield. Samen met zijn broer Barry was hij verzeild geraakt in duistere zaken. Gaby van Faassen: “Wat ze precies uitspookten, weet ik niet, maar ze kwamen vaak diep in de nacht thuis en ze verdienden veel geld. Samen met hun vriend Rick van Vliet belegden ze dat geld in vastgoed.” Gaby en Harrie kregen twee zoons, die mijn cliënte alleen opvoedde. “Harrie had ontslag genomen bij de ambassade en was altijd ‘op de zaak’, zoals hij dat noemde. Ik moest de twee jongens grootbrengen en mijn eigen bedrijf runnen. Best wel zwaar.” Na enige tijd was het huwelijk van Gaby scheuren gaan vertonen. Tot tweemaal toe belandde mijn cliënte met verwondingen in het ziekenhuis, nadat Harrie haar had geslagen. Juist in die periode moest zij met de gebroeders Molensteen en Rick van Vliet mee naar de notaris. “Ik werd door Harrie gedwongen een hypotheekakte te ondertekenen. Ik was doodsbang. En die notaris zat erbij en keek ernaar.”

In 2010 strandde het huwelijk van Gaby van Faassen. Afgesproken werd dat Gaby in het huis in Wassenaar kon blijven wonen, Harrie kreeg de rest van het vastgoed op zijn naam. “Verder zou Harrie alimentatie aan mij en de jongens betalen. Dat heeft hij alleen nooit gedaan.” Ondertussen kwamen Harrie en Barry Molensteen ook in zakelijke problemen en dat leidde al gauw tot ruzie met hun vriend Rick van Vliet. Die ruzie escaleerde op een woensdagmiddag op de parkeerplaats van het pand waar de heren hun kantoor hadden. Bewakingscamera’s van een nabijgelegen supermarkt legden vast dat Barry Molensteen een angstige Van Vliet achtervolgde en hem met een pistool in zijn been schoot.

Na zich enige tijd in Bulgarije te hebben teruggetrokken, dook Harrie Molensteen in 2107 weer op in Nederland, samen met een Bulgaarse schone. “Ze leven als vorsten, maar niemand weet waarvan,” vertelde Gaby van Faassen. “Ondertussen is het vastgoedbedrijf van Harrie ingestort. De bank gaat de panden openbaar verkopen. Omdat ik destijds heb meegetekend, wordt mijn huis ook geveild. Het betekent meteen het einde van mijn bedrijf.”

Namens Gaby van Faassen nam ik contact op met de hypotheekbank. Daar trof ik bij de afdeling bijzonder beheer zowaar een redelijk mens. Toen ik hem vertelde onder welke omstandigheden mijn cliënte gedwongen was de hypotheekakte te ondertekenen die haar nu fataal werd, streek de man over zijn hart. De woning van Gaby Van Faassen zou geveild worden. De bank was echter bereid afstand te doen van de restschuld. Mijn cliënte kon dus met een schone lei beginnen. Maar daar was dan ook alles mee gezegd.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

21 maart 2024

De huurrechtelijke verdeling van onderhouds- en herstelkosten

Voor wiens rekening komen de kosten van onderhoud en herstel van het pand: de huurder of de verhuurder? Het is een vraag die veelvuldig tot discussie leidt en waarover veel geprocedeerd wordt. In deze blog wordt ingezoomd op de wettelijke regeling en de afwijkende regeling van de ROZ-modellen.

Lees meer

14 maart 2024

Contractuele medehuur en de scheidingsregel: een vervolg

In een eerder artikel schreef ik reeds over de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021, waarin werd geoordeeld dat contractuele medehuurders een beroep kunnen doen op de scheidingsregel van artikel 7:267 lid 7 BW.

Lees meer

13 februari 2024

Wat kan een verhuurder doen tegen bestuursdwang?

Onlangs zijn er zes belangrijke uitspraken gepubliceerd door de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State, waarin duidelijk wordt gemaakt wanneer bestuursdwang tegen een verhuurder mogelijk is.

Lees meer