22 juli 2020

Pensioenprocedures

Door Koen Vermeulen

Vorige week plaatsten Stichting PensioenBehoud en seniorenvereniging KBO-Brabant een nieuwsbericht over hun lopende rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over behoud van het pensioen.

Zij vinden de Nederlandse rekenregels in strijd met de Europese pensioenrichtlijn waardoor hun pensioen jarenlang niet is geïndexeerd en juist gekort. GMW advocaten ondersteunt hen in deze lopende procedure.

Wijziging pensioenregeling en zorgplicht

Naast deze procedure, treedt GMW advocaten op voor (ex-)werknemers die gevolgen ondervinden van wijziging van de pensioenregeling. Denk daarbij aan invoering van een werknemersbijdrage of versobering van pensioen als gevolg van bedrijfseconomische redenen of de coronacrisis. Ook kan worden gedacht aan wijziging van de indexatie (toeslagverlening) van het pensioen. Of een algehele wijziging van het type pensioenregeling. Maar óók adviseren wij werkgevers in dergelijke trajecten waarbij tijdige en juiste informatievoorziening en het vragen van instemming met de wijziging essentieel is. De informatie- en zorgplicht van werkgevers (en pensioenuitvoerders) reikt daarbij blijkens de rechtspraak steeds verder.

Procedures tegen verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds

Daarnaast voert GMW advocaten procedures namens werkgevers tegen pensioenfondsen. De vraag is dan kortweg of de onderneming wat betreft diens activiteiten onder de werkingssfeer van de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds valt. Daarbij kan overigens óók Europese regelgeving een rol spelen, namelijk de vraag of de wettelijke verplichtstelling van een pensioenfonds in strijd is met de vrije mededinging en het vrij verkeer van diensten. Een vraag die relevant blijft met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.

Pensioenakkoord en nieuw pensioenstelsel

Hoewel Minister Koolmees in de Tweede Kamer heeft aangegeven weinig (succesvolle) procedures tegen het nieuwe pensioenstelsel te verwachten, liggen die echter wel voor de hand. Wat te denken van het afpakken van het individuele recht van deelnemers en gepensioneerden om bezwaar te maken tegen een collectieve waardeoverdracht. En hoe verhoudt het invaren (kortweg het omzetten van bestaande opgebouwde rechten in het nieuwe pensioensysteem gebaseerd op een individueel pensioenkapitaal) zich tot – opnieuw – het Europees recht?

Bij de aankondiging van een grote wijziging van het arbeidsrecht met de Wwz werd vanuit “de polder” ook aangegeven dat er minder geprocedeerd zou gaan worden. Het tegendeel bleek het geval. Het is afwachten hoe dat ten aanzien van het nieuwe pensioenstelsel zal uitpakken.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met mij op. 

 

Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Advocaat/associate partner

‘Samen complexe juridische puzzels oplossen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen