28 augustus 2019
Een nieuwe samenwerking ligt in het verschiet. Partijen hebben over en weer de beste bedoelingen, de onderlinge relaties zijn goed en de verwachtingen van de samenwerking hooggespannen.
Partijen kijken door een roze bril naar de beoogde samenwerking. Toch is het bij het aangaan van een samenwerking verstandig om ook na te denken over hoe men eventueel uit elkaar wil gaan (exitscenario) en ook dit in een (samenwerkings)overeenkomst vast te leggen.
In de praktijk ontstaan immers doorgaans problemen als de samenwerking niet het verwachte resultaat brengt, er een wisseling van het management plaatsvindt, op persoonlijk vlak de irritaties oplopen en/of als er verschil van inzicht over de bedrijfsvoering ontstaat.
Bij een samenwerking wordt daarnaast vaak gekozen voor de rechtsvorm van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, terwijl de rechtsvorm van een maatschap passender zou kunnen zijn (al dan niet met besloten vennootschappen als maten). Het is dus ook goed om vooraf na te denken over de onderliggende vennootschappelijke structuur van de samenwerking.
Indien de keuze valt op een besloten vennootschap dan is het opnemen van een exitscenario in een aandeelhoudersovereenkomst en/of in de statuten verstandig. Het is verstandig om hier goed over na te denken. Juist als de onderlinge verhoudingen nog goed zijn, zodat u later niet voor onaangename discussies komt te staan. Als er namelijk niets geregeld is op dit punt dan is het niet eenvoudig om tot een oplossing te komen.
Upfront alloceren van potentiële (exit)problemen geniet dus sterk de voorkeur. Temeer omdat er juist vooraf genoeg mogelijkheden zijn om een en ander goed te regelen. Enkele voorbeelden:
Het is belangrijk om vooraf heel concreet de afspraken voor een (gedeeltelijke) beëindiging van de samenwerking vast te leggen. De praktijk leert dat het geen overbodige luxe is om u hierover juridisch te laten bijstaan om niet achteraf in kostbare en tijdrovende discussies respectievelijk juridische procedures verwikkeld te raken.
neem dan gerust contact met mij op.
12 januari 2023
Een geldverstrekker zal bij het verstrekken van leningen nagenoeg altijd zekerheden verlangen. Daarbij kunt u niet alleen denken aan zakelijke zekerheden zoals pandrechten en hypotheekrechten, maar ook aan persoonlijke zekerheden.
Lees meer6 december 2022
Een baby-BV is een belastingcontructie waarbij ouders een besloten vennootschap oprichten. Hier krijgen hun (minderjarige) kinderen – bij oprichting – aandelen van uitgereikt.
Lees meer2 juni 2022
Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?
Lees meer