29 juni 2016

Schenking aan kinderen

Door Marieke Morshuis

Wilt u uw kinderen geld schenken? GMW advocaten geeft u tips en adviezen over schenking aan kinderen.

Belastingvrij schenken

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks maximaal € 5304  belastingvrij schenken. Schenkt u een hoger bedrag, dan betaalt uw kind schenkbelasting. Bij schenkingen aan minderjarige kinderen betalen de ouders echter schenkbelasting. U kunt ook “vrij van recht ” schenken. Dit betekent dat de schenker het schenkingsrecht voor zijn rekening neemt. In feite betaalt (schenkt) u dan de schenking en de schenkbelasting. Over dit totale bedrag dient u dan schenkingsbelasting te betalen.

Verhoogde vrijstelling

Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is, dan mag eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking gedaan worden. Dit jaar (2016) bedraagt de eenmalig verhoogde belastingvrije schenking € 25.449. De eenmalige vrijstelling is zelfs € 53.016, als het meerdere gebruikt wordt voor de financiering van een eigen woning of dure studie. Vrijstelling voor de financiering van de eigen woning of voor daarmee samenhangende kosten: Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is mag u eenmalig € 53.016 belastingvrij schenken. Het kind moet van dit bedrag minstens € 27.567 gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een woning, aflossing van de eigenwoningschuld, afkoop van erfpacht of aflossing van de restschuld. Het mag niet gaan om een tweede huis. Vrijstelling voor de financiering van een dure studie Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is mag u, als gezegd, eenmalig € 53.016 belastingvrij schenken. Het kind moet van dit bedrag minstens € 27.567 gebruiken voor een studie die minimaal € 20.000 per jaar kost, exclusief levensonderhoud. De schenking mag niet gebruikt worden om een studieschuld af te lossen. In beide gevallen mag het kind zelf bepalen wat hij/zij met de overige € 25.449 doet. Ondanks de vrijstelling moet wel aangifte schenkbelasting worden gedaan. Van de eenmalig verhoogde vrijstelling mag, zoals de naam het al zegt, maar één keer gebruik worden gemaakt.

Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Advocaat/associate partner

Marieke Morshuis heeft een grote en diverse familie- en erfrechtpraktijk.

Gerelateerde blogs

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer