29 juni 2016

Schenking aan kinderen

Door Marieke Morshuis

Wilt u uw kinderen geld schenken? GMW advocaten geeft u tips en adviezen over schenking aan kinderen.

Belastingvrij schenken

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks maximaal € 5304  belastingvrij schenken. Schenkt u een hoger bedrag, dan betaalt uw kind schenkbelasting. Bij schenkingen aan minderjarige kinderen betalen de ouders echter schenkbelasting. U kunt ook “vrij van recht ” schenken. Dit betekent dat de schenker het schenkingsrecht voor zijn rekening neemt. In feite betaalt (schenkt) u dan de schenking en de schenkbelasting. Over dit totale bedrag dient u dan schenkingsbelasting te betalen.

Verhoogde vrijstelling

Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is, dan mag eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking gedaan worden. Dit jaar (2016) bedraagt de eenmalig verhoogde belastingvrije schenking € 25.449. De eenmalige vrijstelling is zelfs € 53.016, als het meerdere gebruikt wordt voor de financiering van een eigen woning of dure studie. Vrijstelling voor de financiering van de eigen woning of voor daarmee samenhangende kosten: Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is mag u eenmalig € 53.016 belastingvrij schenken. Het kind moet van dit bedrag minstens € 27.567 gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een woning, aflossing van de eigenwoningschuld, afkoop van erfpacht of aflossing van de restschuld. Het mag niet gaan om een tweede huis. Vrijstelling voor de financiering van een dure studie Indien uw kind tussen de 18 en 40 jaar is mag u, als gezegd, eenmalig € 53.016 belastingvrij schenken. Het kind moet van dit bedrag minstens € 27.567 gebruiken voor een studie die minimaal € 20.000 per jaar kost, exclusief levensonderhoud. De schenking mag niet gebruikt worden om een studieschuld af te lossen. In beide gevallen mag het kind zelf bepalen wat hij/zij met de overige € 25.449 doet. Ondanks de vrijstelling moet wel aangifte schenkbelasting worden gedaan. Van de eenmalig verhoogde vrijstelling mag, zoals de naam het al zegt, maar één keer gebruik worden gemaakt.

Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Advocaat/associate partner

Marieke Morshuis heeft een grote en diverse familie- en erfrechtpraktijk.

Gerelateerde blogs

6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Lees meer

28 mei 2024

5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

Als u het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan kan mediation een waardevolle wijze zijn om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen in een emotioneel beladen situatie. Om een mediationtraject goed te laten verlopen, geven we u in onderstaand artikel 5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding.

Lees meer

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer