23 februari 2023

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Door Lucie Burggraaff

Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.

Meer informatie over de turboliquidatie kunt u hier vinden. De positie van de schuldeisers bij een onrechtmatige turboliquidatie is niet zeer sterk. Zij hebben slechts beperkte rechtsmiddelen tot hun beschikking. Toch kan de ‘Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie’ hier mogelijk verandering inbrengen.

Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?

Een turboliquidatie is onrechtmatig wanneer achteraf blijkt dat er toch activa in de ontbonden onderneming zaten. Momenteel kunnen schuldeisers de volgende stappen nemen als een turboliquidatie onrechtmatig plaatsvindt:

  • Een verzoek tot heropening van de vereffening indienen op grond van artikel 2:23c BW;
  • Het faillissement van de onderneming aanvragen;
  • Een bestuurder aansprakelijk stellen door de onzorgvuldige vereffening van de onderneming.

Of een turboliquidatie onrechtmatig is of niet, is lastig in te schatten voor schuldeisers. Schuldeisers hebben namelijk geen inzage in de geliquideerde onderneming en kunnen slechts het jaarverslag bij de Kamer van Koophandel (KvK) opvragen. Vaak staan schuldeisers daarom met lege handen na een turboliquidatie.

Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Op dit moment is het aan de schuldeisers om het bestaan van activa van de geliquideerde onderneming te bewijzen. Dit is gezien de informatieachterstand van de schuldeisers zeer lastig te onderbouwen. De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie wil deze positie te versterken. Het bestuur van de onderneming die over wil gaan tot turboliquidatie, dient de volgende stukken binnen tien dagen na de turboliquidatie te deponeren bij de KvK:

  • een balans en een overzicht van activa en passiva inzake het boekjaar waarin de onderneming is ontbonden;
  • een beschrijving voor het ontbreken van activa op het tijdstip van ontbinding;
  • indien van toepassing, de redenen voor het onbetaald laten van schuldeisers;
  • indien van toepassing, de manier waarop de activa zijn verdeeld over schuldeisers voorafgaand aan de liquidatie in verband met de afwikkeling van de geliquideerde onderneming;
  • wanneer op grond van Boek 2 BW een plicht bestaat waar nog niet aan is voldaan, de jaarrekeningen (inclusief accountantsverklaring) betreffende de boekjaren die voorafgaan aan het boekjaar waarin de rechtspersoon is ontbonden.

Als het bestuur deze plicht op grond van het voorgestelde artikel 2:19b lid 1 BW niet nakomt, is zij mogelijk strafbaar op grond van de Wet op de economische delicten. Daarnaast versterkt het wetsvoorstel de positie van schuldeisers bij een onrechtmatige turboliquidatie: zij kunnen nu de bovenstaande stukken opvragen bij de KvK.

De wet bevindt zich nu in de voorbereidingsfase bij de Tweede Kamer. Hierna zal de Tweede Kamer over het wetsvoorstel debatteren.

Hulp bij turboliquidatie?

Bent u schuldeiser van een geliquideerde onderneming waarvan u vermoedt dat deze onrechtmatig plaatsvond? Of bent u bestuurder en wenst u op een zorgvuldige manier een turboliquidatie uit te voeren? Neem dan gerust contact met ons op.

Lucie Burggraaff

Lucie Burggraaff

Advocaat

Verlichting in moeilijke tijden

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

4 maart 2025

Insolventie, Financiering & Zekerheden: rechtspraak alerts

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

21 februari 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

17 februari 2025

Faillissement Modeketen Pastelle

Op 12 februari 2025 heeft de rechtbank Den Haag de faillissementen uitgesproken van de Pastelle damesmodewinkels. De winkels in Den Haag, Wassenaar, Nootdorp en Pijnacker, alsmede de webshop zijn failliet verklaard. Mechteld van Veen-Oudenaarden is als curator aangesteld.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen