Huurovereenkomst naar zijn aard van korte duur
Bij een huurovereenkomst die naar zijn aard van korte duur is, heeft de huurder geen huurbescherming. Een dergelijk contract is slechts bij uitzondering toegestaan. Het gaat bijvoorbeeld om wisselwoningen die slechts kort worden gehuurd als de eigen woning gesloopt of gerenoveerd wordt, of recreatiewoningen die aan vakantiegangers worden verhuurd. Voor zowel de verhuurder als de huurder moet duidelijk zijn dat de huur van korte duur is.
Leegstandswet
Een woning kan op basis van de Leegstandwet worden verhuurd als aan specifieke vereisten wordt voldaan. Bij dergelijke huurovereenkomsten heeft de huurder geen huurbescherming bij het beëindigen van de huurovereenkomst. Wel moet de verhuurder een opzegtermijn van ten minste drie maanden in acht nemen. Daarnaast moet de verhuurder een vergunning bij de gemeente aanvragen om de woonruimte te mogen verhuren op basis van de Leegstandwet. De vergunning geldt doorgaans voor maximaal twee jaar en kan in principe worden verlengd met termijnen van één jaar, tot maximaal vijf jaar.
Specifieke groepen
In het Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomsten[1] zijn acht categorieën huurders opgesomd waarmee tijdelijke huurovereenkomsten kunnen worden gesloten. Het betreft de volgende groepen:
- Buitenlandse studenten of studenten die tijdelijk in een andere gemeente binnen Nederland willen wonen;
- Huurders die vanwege een renovatie tijdelijk hun woning moeten verlaten;
- Huurders uit een maatschappelijke opvang of personen in een sociale noodsituatie met een aantoonbaar urgente huisvestingsbehoefte;
- Huurders met wie de verhuurder een tweede-kans-huurovereenkomst aangaat;
- Nabestaanden van een overleden huurder;
- Huurders met minderjarige kinderen die na het eindigen van de relatie in de nabijheid van hun kinderen willen blijven wonen;
- Huurders die voor hun werk tijdelijk op de Waddeneilanden willen wonen;
- Huurders met een verblijfsvergunning die voorafgaand aan de huurovereenkomst in een opvangcentrum van het COA verbleven, in afwachting van definitieve huisvesting.
Met deze specifieke groepen kan een tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar worden gesloten. Het sluiten van een tijdelijke huurovereenkomst met een huurder buiten de genoemde categorieën is niet mogelijk. In dat geval is sprake van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, wat het beëindigen van de huurovereenkomst voor de verhuurder erg lastig maakt
[1] https://wetten.overheid.nl/BWBR0049798/2024-07-01
Doelgroepencontract
Strikt genomen is in deze gevallen sprake van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Echter, de wet biedt aan verhuurders de mogelijkheid om de huurovereenkomst onder bepaalde voorwaarden eenvoudig(er) op te zeggen, zodat de woning opnieuw kan worden verhuurd aan dezelfde specifieke doelgroep (gehandicapten, ouderen, jongeren, studenten, promovendi en grote gezinnen).
Conclusie
Hoewel het uitgangspunt per 1 juli 2024 is dat huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd worden aangegaan, bestaan er nog diverse mogelijkheden om tijdelijke huurovereenkomsten aan te gaan. Iedere uitzondering heeft zijn eigen wettelijke vereisten. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan het sluiten van de huurovereenkomst advies in te winnen en de juiste bepalingen in de huurovereenkomst op te nemen. Ook doen verhuurders er goed aan om alle relevante documentatie en bewijsmiddelen zorgvuldig te verzamelen als een tijdelijke huurovereenkomst wordt aangegaan.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over dit artikel? Of heeft u advies nodig in een soortgelijke kwestie? Neem dan gerust contact met ons op.