11 mei 2021

Vijf valkuilen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst (deel 2)

Door Seliz Demirci

In deze reeks bespreek ik vijf valkuilen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst. In het eerste deel besprak ik de proeftijd en de opzegtermijn.

In dit deel komt het tussentijds opzegbeding, de informatieplicht en het concurrentieverbod aan de orde.

– 3 Tussentijds opzegbeding

Valkuil 3: u vergeet het tussentijdsopzegbeding. Een overeenkomst voor bepaalde tijd mag u niet zomaar tussentijds beëindigen. Dat kan wel wanneer dat recht voor werkgever én werknemer in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Ontbreekt deze afspraak? En wilt u de arbeidsovereenkomst eerder beëindigen dan de einddatum? De beëindiging is dan onregelmatig, oftewel: niet volgens de regels. Het gevolg? De arbeidsovereenkomst is wel geëindigd, maar u dient alsnog het salaris uit te betalen over de resterende duur van de arbeidsovereenkomst.

Gelukkig is deze regel niet zo strikt als die voor de proeftijd of de opzegtermijn en zijn er oplossingen te bedenken.

 

– 4 Informatieplicht

Omdat korte contracten beter lezen, wordt er wel eens te weinig informatie opgenomen.

De arbeidsovereenkomst moet verplicht een aantal zaken benoemen waaronder:

  1. naam en woonplaats van partijen
  2. de arbeidsplaats
  3. de functie
  4. de startdatum
  5. of er een onbepaalde tijd overeenkomst is aangegaan
  6. of de overeenkomst een uitzend- of payroll overeenkomst is
  7. of er een oproepovereenkomst is
  8. bij een bepaalde tijd overeenkomst: de duur daarvan
  9. de vakantiedagen
  10. de opzegtermijn
  11. het loon en het wanneer van uitbetalen daarvan
  12. de arbeidsduur
  13. wel of geen pensioen
  14. wel of geen cao
  15. welke persoonsgegevens worden verwerkt voor welk doel en op basis van welke verwerkingsgrond.

Vergeet u om de volledige of juiste informatie op te nemen, dan bent u aansprakelijk voor de daardoor ontstane schade. Controleer de inhoud van de overeenkomst daarom goed.

 

-5 Concurrentieverbod

U wilt uw bedrijf beschermen wanneer een werknemer weggaat. Daarom wilt u graag een concurrentieverbod opnemen. U knipt en plakt een bepaling in de overeenkomst die u wel goed lijkt. Vaak biedt de afspraak dan niet die bescherming die u juist wilde.

Een concurrentieverbod in een bepaalde tijd overeenkomst is in principe niet geldig. Als u een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft bij zo’n verbod, kunt u dit misschien wel afspreken. De voorwaarden zijn streng. Een beding geleend uit een andere overeenkomst zal hier niet aan voldoen en ongeldig zijn. Maatwerk is dan nodig.

De valkuil bij een concurrentieverbod in een overeenkomst voor onbepaalde tijd is de te ruime formulering. De rechter zal eerder geneigd zijn om een streep te zetten door een concurrentieverbod dat jaren na einde arbeidsovereenkomst geldig is, dat geldt voor heel Nederland en ver daarbuiten, en waarbij het de werknemer is verboden om voor concurrenten en relaties te werken, of om ook maar contact met hen op te nemen. Maak uw belang concreet, dan is de kans groter dat het verbod overleeft.

Heeft u een vraag over het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Neem gerust contact met mij op. 

 

Seliz Demirci

Seliz Demirci

Advocaat

‘Duidelijke taal over probleem en oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

24 februari 2025

Opdrachtgever of werkgever? Extern ondernemerschap telt volledig mee

Is een zzp’er, werknemer of opdrachtnemer? Een wereld van verschil qua rechtsbescherming, financiële en fiscale gevolgen.

Lees meer

Lees meer over

13 februari 2025

Verplichtingen op grond van de Wet Melding Collectief Ontslag

Op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) bent u verplicht om ontslag van 20 of meer medewerkers binnen drie maanden te melden aan het UWV. In deze blog delen we enkele praktische tips.

Lees meer

Lees meer over

30 januari 2025

Websurfen in de baas zijn tijd

Even een privé-appje beantwoorden, of snel even het nieuws checken tijdens werktijd: we doen het allemaal wel eens. Voor de werkgever in de zaak die het Hof Den Bosch eind 2024 voor zich kreeg, kon dit niet door de beugel en een ontslag op staande voet volgde. Niet terecht, zo oordeelde de kantonrechter én het Hof.

Lees meer

Lees meer over

14 januari 2025

Arbeidsrecht in 2025

Tijd om te kijken welke nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden op de werkvloer in 2025. Een kort overzicht, waarin wij ook verwerken welke wijzigingen (nog) niet in gaan gelden, maar waarbij het van belang is als ondernemer daarop te anticiperen.

Lees meer

Lees meer over

7 januari 2025

Speelde chronische ziekte een rol?

Het is aan werkgevers om een tijdelijke arbeidsovereenkomst al dan niet te verlengen. De redenen voor het niet verlengen kunnen divers zijn: de werknemer past niet goed in het team, hij functioneert niet naar wens of er blijkt toch niet voldoende werk te zijn.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen