19 januari 2015

Wettelijke rente gewijzigd per 1-1-2015

Door GMW advocaten

Per 1 januari 2015 is de wettelijke rente aangepast van 3% naar 2%. Bij handelstransacties tussen bedrijven en van bedrijven met de overheid geldt een rentepercentage van 8.05% (voorheen 8.15%).

De wettelijke betalingstermijnen die gelden tussen bedrijven zijn dezelfde gebleven. Als er contractueel niets is geregeld, moet de factuur uiterlijk 30 dagen na de dag van ontvangst van de factuur worden betaald. In een overeenkomst mag een langere betaaltermijn van maximaal 60 dagen worden afgesproken. Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor geen van beide partijen nadelig is. De betalingstermijn tussen bedrijven en de overheid is nog steeds 30 dagen na de dag van ontvangst van de factuur. Afwijken van deze termijn is vrijwel niet mogelijk. De Rijksoverheid gebruikt de Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten (ARVODI-2014), de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden (ARIV-2014) en de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (ARBIT-2014).

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

5 december 2024

Doorgronden van een overeenkomst

Elke ondernemer heeft baat bij duidelijke en goed afdwingbare afspraken. Maar hoe beoordeelt u een overeenkomst in het algemeen? Is er een stappenplan dat u kan volgen? In deze blog geven wij u enkele tips voor het op een vlotte manier doorgronden en opmaken van contracten

Lees meer

Lees meer over

21 oktober 2024

Koopovereenkomst elektrische auto’s en non-conformiteit

In het recente arrest van de Hoge Raad op 28 juni 2024 over non-conformiteit bij een koopovereenkomst van een elektrische auto, werd een belangrijke beslissing genomen met betrekking tot de actieradius van de auto.

Lees meer

Lees meer over

24 juli 2024

Een opsteker voor bedrijven!

Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Opheffing Verpandingsverboden aangenomen. Deze wet regelt met een kleine aanpassing van art. 3:83 BW dat het niet langer mogelijk is om voor financieringsdoeleinden verpanding van debiteurenvorderingen uit te sluiten.

Lees meer

Lees meer over

10 juli 2024

Betwisten van een factuur wegens toerekenbare tekortkoming

Eerder schreef ik een artikel over het innen van facturen. In dit artikel ga ik verder in op het betwisten van de facturen.

Lees meer

Lees meer over

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen