8 februari 2022

Wie is partij bij een overeenkomst?

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

Op 29 oktober 2021 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een geschil tussen een geldnemer en geldgever. De discussie tussen partijen ging over het feit wie de contractspartijen waren. Kon dat iemand anders zijn dan degene aan wie het geld was overgemaakt?

De zaak

In deze zaak heeft een geldgever een tweetal betalingen (door de rechtbank aangemerkt als leningen) gedaan aan de notaris. Er is duidelijkheid over de geldgever, maar onduidelijkheid over de geldnemer. Er zijn echter vier partijen die menen aanspraak te mogen maken op deze geldlening. De geldgever mag deze partijen aanspreken tot terugbetaling. Rechtbank en Hof komen beiden tot een andere geldnemer. De Hoge Raad maakt korte metten met de uitspraak van het Hof.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt conform vaste jurisprudentie het volgende. Het antwoord op de vraag wie partij is bij de overeenkomst is afhankelijk van hetgeen partijen jegens elkaar hebben verklaard en over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten afleiden. Tot de omstandigheden die in dit verband in aanmerking moeten worden genomen, behoort tevens de voor de wederpartij kenbare hoedanigheid en de context waarin partijen optraden. Ook gedragingen, verklaringen en andere omstandigheden, die hebben plaatsgevonden nadat de overeenkomst is gesloten, kunnen van belang zijn.

Conclusie

Uit dit arrest blijkt dus dat voor de vraag wie geldnemer is niet zonder meer doorslaggevend is aan wie het geld ten goede is gekomen, dat de uitlener wist aan wie het geld ten goede was gekomen en wie voor de aflossing heeft zorggedragen en wie de rente heeft betaald. Een overeenkomst kan immers ook door en ander worden nagekomen (art 6:30 BW). Om te weten wie partij is bij de overeenkomst moeten dus alle omstandigheden van het geval worden meegenomen.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met mij op.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 februari 2025

Uitleg van overeenkomsten: het Haviltex-criterium

De meeste zakelijke onenigheden houden verband met uiteenlopende interpretaties van gemaakte afspraken. Dat is niet gek. Paul Scholten zei in 1909 al: “Woorden zijn op zichzelf nooit duidelijk”.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen