22 oktober 2020

Wordt mijn buitenlandse scheiding in Nederland erkend?

Door Lise-Milou Lagerwerf

Echtscheidingen uitgesproken in lidstaten van de EU worden vrijwel altijd in Nederland erkend.

Buitenlandse scheiding in Nederland

Echtscheidingen uitgesproken in lidstaten van de EU worden vrijwel altijd in Nederland erkend. Daar is Europese regelgeving voor. Echtscheidingen uitgesproken in landen buiten de EU worden meestal ook erkend. Er moet dan wel een ‘fair trial’ hebben plaatsgevonden.

Nederlandse scheiding in het buitenland

Of uw Nederlandse scheiding in het buitenland wordt erkend, is een andere vraag. Binnen de EU is dit wel het geval, maar daarbuiten is het afhankelijk van de regels van het land waar u
erkenning wenst.

Bent u getrouwd in Nederland met iemand van hetzelfde geslacht of bent u ‘geregistreerd partner’, dan heeft u in Nederland dezelfde rechten en plichten als een heteroseksueel koppel. Dit is echter niet overal ter wereld zo. Niet in alle landen wordt een homohuwelijk of een ‘geregistreerd partnerschap’ geaccepteerd.
Als gevolg daarvan zal in deze landen een officiële beëindiging van deze relaties evenmin worden erkend.

 

Tip: Bent u getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht of heeft u een geregistreerd partnerschap? Houdt er dan rekening mee dat uw relatie niet overal officieel wordt erkend.

 

Gratis whitepaper en advies

Neem contact op met Ryanne van Manen als u advies nodig heeft over de financiële aspecten van uw scheiding (vermogensverdeling, alimentatie) of de verdeling van de zorg over uw kinderen (verhuizing, ouderschapsplan).

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.

Gerelateerde blogs

25 mei 2023

Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader

In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.

Lees meer

16 maart 2023

Mag u afzien van partneralimentatie?

Mag u vóór het huwelijk afspraken maken over het afzien van partneralimentatie?

Lees meer

9 maart 2023

Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk

Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.

Lees meer