22 oktober 2020

Wordt mijn buitenlandse scheiding in Nederland erkend?

Door Lise-Milou Lagerwerf

Echtscheidingen uitgesproken in lidstaten van de EU worden vrijwel altijd in Nederland erkend.

Buitenlandse scheiding in Nederland

Echtscheidingen uitgesproken in lidstaten van de EU worden vrijwel altijd in Nederland erkend. Daar is Europese regelgeving voor. Echtscheidingen uitgesproken in landen buiten de EU worden meestal ook erkend. Er moet dan wel een ‘fair trial’ hebben plaatsgevonden.

Nederlandse scheiding in het buitenland

Of uw Nederlandse scheiding in het buitenland wordt erkend, is een andere vraag. Binnen de EU is dit wel het geval, maar daarbuiten is het afhankelijk van de regels van het land waar u
erkenning wenst.

Bent u getrouwd in Nederland met iemand van hetzelfde geslacht of bent u ‘geregistreerd partner’, dan heeft u in Nederland dezelfde rechten en plichten als een heteroseksueel koppel. Dit is echter niet overal ter wereld zo. Niet in alle landen wordt een homohuwelijk of een ‘geregistreerd partnerschap’ geaccepteerd.
Als gevolg daarvan zal in deze landen een officiële beëindiging van deze relaties evenmin worden erkend.

 

Tip: Bent u getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht of heeft u een geregistreerd partnerschap? Houdt er dan rekening mee dat uw relatie niet overal officieel wordt erkend.

 

Gratis whitepaper en advies

Neem contact op met Ryanne van Manen als u advies nodig heeft over de financiële aspecten van uw scheiding (vermogensverdeling, alimentatie) of de verdeling van de zorg over uw kinderen (verhuizing, ouderschapsplan).

Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

Lise-Milou is gespecialiseerd in het familierecht. Haar focus ligt op (internationale) echtscheidingen.

Gerelateerde blogs

6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Lees meer

28 mei 2024

5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

Als u het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan kan mediation een waardevolle wijze zijn om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen in een emotioneel beladen situatie. Om een mediationtraject goed te laten verlopen, geven we u in onderstaand artikel 5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding.

Lees meer

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer