De leverancier loopt dan het risico dat de afnemer niet tot betaling overgaat of dat de afnemer zelfs in staat van faillissement wordt verklaard.
Concurrente schuldeiser in faillissement
Als u als leverancier in dat geval geen aanspraak kunt maken op een zekerheidsrecht of een voorrangsrecht, dan kunt u uw vordering slechts indienen als concurrente vordering in het faillissement. Het is dan maar de vraag of u uiteindelijk nog een gedeelte van uw vordering betaald zult krijgen. Er kan immers pas een betaling aan concurrente schuldeisers plaatsvinden als alle boedelvorderingen (waaronder bijvoorbeeld de faillissementskosten en het salaris van de curator) en alle preferente vorderingen (waaronder bijvoorbeeld de vorderingen van de Belastingdienst) kunnen worden betaald. Helaas is er in veel faillissementen niet voldoende boedelsaldo om een uitkering aan de concurrente schuldeisers te kunnen doen.
Een manier om de financiële risico’s voor u (of voor uw bedrijf) te beperken, is het overeenkomen van een eigendomsvoorbehoud. Mocht u geen eigendomsvoorbehoud zijn overeengekomen, dan is er nog een ander (wettelijk) recht waarop u mogelijk wel een beroep kunt doen. Dat is het recht van reclame.
Regels omtrent het recht van reclame
Het recht van reclame hoeft niet te worden overeengekomen en houdt (kort gezegd) in dat de geleverde zaak kan worden teruggevorderd als de prijs daarvoor niet is betaald. Daarbij geldt onder andere dat:
- Geen beroep kan worden gedaan op het recht van reclame als het afgeleverde zich niet meer in dezelfde staat bevindt als waarin het werd geleverd;
- Geen beroep kan worden gedaan op het recht van reclame als de koper de geleverde zaak al heeft doorverkocht en de zaak niet in handen van de (oorspronkelijke) koper is gebleven;
- Als slechts de prijs voor een bepaald deel niet is betaald, alleen dat deel kan worden teruggevorderd;
- De terugvordering geen gevolg heeft als de koopprijs alsnog binnen een redelijke termijn door de curator wordt betaald of dat voor deze betaling zekerheid wordt gesteld.
Inroepen recht van reclame
Voor het inroepen van het recht van reclame gelden relatief korte termijnen. Het recht van reclame vervalt wanneer zowel zes weken zijn verstreken nadat de vordering tot betaling van de koopprijs opeisbaar is geworden als zestig dagen nadat de zaak aan kopers zijde is opgeslagen.
Mocht u een beroep willen doen op het recht van reclame, dan is het dus belangrijk dat u dit recht zo spoedig mogelijk inroept.
Meer informatie
Wilt u weten waar u verder nog rekening mee moet houden bij het recht van reclame? Of wilt u hulp bij het inroepen daarvan? Neem dan contact met ons op.