15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

Door Seliz Demirci

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Een ontslag op staande voet heeft ver­gaande gevolgen voor een werknemer. Niet alleen wordt hij met onmiddellijke ingang ontslagen, hij kan ook geen aanspraak maken op een WW-uitkering én heeft geen recht op een transitievergoeding. Vanwege deze gevolgen gelden er strenge eisen voor een geldig ontslag op staande voet. Om te beginnen moet er sprake zijn van een drin­gende reden. Denk bijvoorbeeld aan de si­tuatie waarin een medewerker werk weigert of spullen van de organisatie steelt. Daar­naast moet het ontslag onverwijld (zonder uitstel) worden gegeven en medegedeeld aan de werknemer. Dit houdt in dat een werkgever voortvarend moet handelen.

Excuses

In de recente zaak werd een werknemer be­schuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Hij had na werktijd met twee collega’s een borrel gedronken in de bedrijfsbar. Na­dat één van de collega’s vertrok, zette de werknemer het samenzijn met de andere collega voort. De volgende dag bood de werknemer per WhatsApp aan de gebleven collega zijn excuses aan voor zijn gedrag van de avond ervoor.

Enkele dagen later maakten de twee collega’s bij de vertrouwenspersoon van de or­ganisatie melding van grensoverschrijdend gedrag. Na een gesprek met alle betrok­kenen werd de werknemer kort daarna op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond dat de meldingen over het gedrag van de werknemer, plus eerdere ongepaste gedragingen, de reden waren. Ook stond er in de brief dat er al eerder sancties aan de werknemer werden opgelegd, maar dat deze niet tot een gedragsverandering heb­ben geleid.

Reageren

De werknemer vond dat hij ten onrechte op staande voet was ontslagen. Hij vroeg in de rechtbank daarom onder meer om zijn transitievergoeding en een billijke vergoeding. De rechter oordeelde dat de werkgever niet kon aantonen dat er een voldoende zorgvuldig feitenonderzoek was geweest. Het leek erop dat de werkgever, na ontvangst van de meldingen van de collega’s, vrijwel direct tot ontslag was over­gegaan. De werkgever had – voordat hij een gesprek met alle betrokkenen voerde – eerst de werknemer op de hoogte moeten stellen van de beschuldigingen, en hem de gelegenheid moeten geven om daarop te reageren.

Opgedrongen

De werkgever was daarnaast – zonder verder onderzoek – van de juistheid van de verklaring(en) van de twee collega’s uit­gegaan. Ook oordeelde de rechter dat niet vaststond dat de werknemer zich had op­gedrongen aan zijn ene collega. Vanwege het niet rechtsgeldig gegeven ontslag kreeg de werknemer de transitievergoeding én een billijke vergoeding van € 10.000. Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haar­lem), 6 februari 2025, ECLI (verkort): 1823

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog of behoefte aan juridisch advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Seliz Demirci

Seliz Demirci

Advocaat

‘Duidelijke taal over probleem en oplossing’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen