Bedrijfsongevallen en beroepsziekten

Wanneer een werknemer schade lijdt als gevolg van zijn werkzaamheden, is de werkgever in beginsel aansprakelijk, op grond van de artikelen 7:658 en 7:611 BW. Dit is alleen anders als de werkgever kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van waarschuwingsborden, het geven van instructies of het creëren van een veilige werkomgeving.

Er bestaat een onderscheid tussen ongelukken die tijdens de arbeid plaatsvinden en zogeheten beroepsziekten die ontstaan door het uitvoeren van werkzaamheden voor een bepaalde periode. Bij een bedrijfsongeval, zoals een ongeluk met een machine, is meestal snel duidelijk dat het letsel arbeid gerelateerd is. Bij ziekten die mogelijkerwijs ontstaan zijn door de arbeid is dit ingewikkelder. Zo is een burn-out vaak ook gerelateerd aan de privésituatie en kunnen nek- of rugklachten zowel door werk als sporten ontstaan. Het is daarom van belang goed in kaart te brengen wat de werkelijke oorzaak van de schade is.

Verder is het goed om te vermelden dat een werkgever ook aansprakelijk gehouden kan worden voor schade ontstaan in het verleden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij asbestziekten of lichamelijke klachten die zich pas in een later stadium openbaren.

Artikelen

Long COVID bij zorgverleners
Schadeverzekering Inzittenden
Bestuurdersaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid bij een whiplash; de 7 meest gestelde vragen
Ben-ik-als-werkgever-aansprakelijk-voor-
Vergoeding van affectieschade
Politie aansprakelijk voor drama Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn
Pensioenfonds Vleessector