9 april 2024

Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin!

Door Anja Blijham

Klokkenluiders worden daadwerkelijk beschermd tegen ontslag. Wat betekent dit in de praktijk?

In 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden. Deze wet beschermt werknemers die misstanden in een onderneming aan het licht brengen, anders gezegd: klokkenluiders. Klokkenluiders kunnen door deze wet niet zomaar worden ontslagen. De bescherming van klokkenluiders is recent opnieuw bevestigd in een uitspraak van de Rechtbank Midden Nederland.

De Klokkenluidersregeling

Een werknemer die te goeder trouw is en een redelijk vermoeden heeft van een misstand binnen het bedrijf waar hij werkt, kan dit melden. Dit kan intern of bij een externe organisatie. De werkgever is verplicht om hiervoor een interne klachtprocedure te hebben. De misstand die de klokkenluider wil melden, moet het maatschappelijk belang dienen. Een schending van het Unierecht wordt ook als misstand gezien. Een voorbeeld is een gevaar voor de volksgezondheid of veiligheid van personen. Een individueel arbeidsconflict is geen misstand.

De werknemer moet een redelijk vermoeden hebben dat de feiten juist zijn. Dit betekent dat het redelijke vermoeden, met documenten, onderbouwd moet worden. Tijdens en na het doen van deze melding mag de werknemer niet benadeeld worden. Een vorm van benadeling is ontslag van de klokkenluider. Een onredelijk ontslag van de klokkenluider wordt voorkomen met dit benadelingsverbod. De werkgever moet bewijzen dat een eventuele benadeling geen verband houdt met de melding van een misstand.

Bescherming tegen ontslag

Onlangs wilde een bekende Nederlandse bakfietsfabrikant zijn monteur ontslaan. Deze monteur zou ‘conflicten’ veroorzaken en ‘escalerend’ optreden op de werkvloer. De fabrikant wilde deze werknemer ontslaan op grond van verwijtbaar handelen van de werknemer en een verstoorde arbeidsrelatie. Het gedrag van de werknemer op de werkvloer was verslechterd: hij zou schreeuwen en dreigende taal gebruiken op de werkvloer. Hij zou zich tevens ten onrechte voordoen als ‘klokkenluider’, aldus de fabrikant.

De monteur voerde verweer. Hij stelde slecht te worden behandeld, juist omdat hij ernstige misstanden aankaartte. De bakfiets die zijn werkgever op de markt brengt, was niet veilig genoeg. De monteur meldde dit meermaals bij zijn leidinggevenden. Dit mocht niet baten. Met zijn meldingen werd niets gedaan en de monteur werd weggezet als ‘moeilijke’ werknemer.

De werkgever stapte vervolgens naar de rechter en verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, maar de rechter gaat hier niet in mee. Volgens de rechter werd de monteur ontslagen, omdat hij misstanden over de veiligheid van de bakfiets heeft aangekaart. Met een beroep op de Klokkenluidersregeling wordt de monteur tegen ontslag beschermd. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst gaat niet door en de bescherming van de klokkenluider is – opnieuw – een feit.[1]

Tot slot

De Klokkenluidersregeling verplicht werkgevers om een interne klachtprocedure in te stellen, zodat werknemers misstanden aan de kaak kunnen stellen. Brengt de werknemer vervolgens een misstand aan het licht, dan wordt de werknemer beschermd tegen ontslag. In een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland is dit recht van de werknemer maar weer eens bekrachtigd.

Meer informatie?

Heeft uw organisatie nog geen klokkenluidersregeling die aan de Wet bescherming klokkenluiders voldoet of heeft u andere vragen over het ontslag van werknemers? Neem dan gerust contact met mij op.

[1] Rechtbank Midden-Nederland, 5 maart 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:1257.

Anja Blijham

Anja Blijham

Advocaat

‘Samen een optimaal resultaat bereiken’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

19 mei 2025

Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan

Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.

Lees meer

Lees meer over

15 mei 2025

Ontslag wegens reorganisatie in Nederland

Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.

Lees meer

Lees meer over

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen