12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Veel werkgevers en werknemers krijgen op enig moment te maken met een arbeidsconflict. Van een arbeidsconflict is al sprake als één van beide vindt dát er sprake is van een conflictueuze situatie.
Arbeidsconflicten gaan vaak gepaard met ziekmelding. In de regel wordt dan de bedrijfsarts ingeschakeld. Alleen hij en niet de werkgever zelf (maar ook niet de huisarts) beoordeelt of de werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte.
Als een werknemer zich na een conflict ziek meldt, wordt dat vaak gekwalificeerd als “situatief arbeidsongeschikt”. Bij de vraag of er dan sprake is van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte gebruiken bedrijfsartsen als leidraad de zogeheten “STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten”.
Zijn er wel echt medische beperkingen voor werkhervatting? Zo nee, dan kan de werknemer in beginsel gewoon werken, maar misschien treden de beperkingen juist wel (weer) op zodra de werknemer alsnog het werk hervat. Het is opnieuw de bedrijfsarts die een oordeel over het “ziektegeval” moet geven.
Hoewel de Werkwijzer primair bedoeld is voor bedrijfsartsen, bevat deze zeker ook aanwijzingen voor de werkgever hoe om te gaan met conflicten en hoe deze in de organisatie te voorkomen. Ook bevat de Werkwijzer aanwijzingen voor de werkgever over loondoorbetaling bij de combinatie arbeidsconflict – ziekte. De hoofdregel is: geen werk, geen loon. De werknemer doet er verstandig aan te laten checken of de werkgever zich wel aan alle regels houdt.
Heeft een werknemer die door de bedrijfsarts niet arbeidsongeschikt wegens ziekte is verklaard, toch recht op loon als hij niet komt werken? Dat is zeker geen automatisme. Deze niet-zieke werknemer moet dan aantonen dat het redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd om te komen werken vanwege arbeidsomstandigheden die in de risicosfeer van de werkgever liggen.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
12 september 2024
Verzoek om een vaste aanstelling
Sinds 1 augustus 2022 hebben werkgevers te maken met de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
4 september 2024
AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst
GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.
Lees meer
26 augustus 2024
Waar op te letten bij overwerk?
In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.
Lees meer
12 augustus 2024
Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement
Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.
Lees meer
12 augustus 2024
Belofte maakt in beginsel schuld
Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.
Lees meer
5 augustus 2024
Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken
Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.
Lees meer
8 juli 2024
Oei-foei-doei-beleid
In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.
Lees meer
1 juli 2024
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen
De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
26 juni 2024
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen
Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).
Lees meer