19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

Door Amber Willemsen

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

AFAS overigens niet de eerste in Nederland die een dergelijke maatregel doorvoert. Achmea ging haar ruim drie jaar geleden voor, toen zij op 1 januari 2021 de standaard 36-urige werkweek aanpaste naar 34 uur per week met behoud van salaris.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Wereldwijd zijn diversen bedrijven al aan het experimenteren met pilots voor de vierdaagse werkweek, vaak met een positief resultaat. Werknemers zouden productiever zijn in vier dagen dan zij in vijf dagen zouden zijn en door de extra dag vrij ervaren zij een betere werk-privé balans. Als bonus komt er dan ook nog bij de reductie in overheadkosten doordat kantoor een dag minder open hoeft. En, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn in de huidige overspannen arbeidsmarkt geen overbodige luxe.

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

Overweegt u het voorbeeld van AFAS en Achmea te volgen en een structureel kortere werkweek met gelijk loon in te voeren? Wees u er dan van bewust dat u arbeidsvoorwaarden wijzigt. Wanneer u meer dan 50 werknemers in dienst hebt, zal bijvoorbeeld de ondernemingsraad vooraf geraadpleegd moeten worden. Daarnaast doet u er verstandig aan een dergelijke wijziging doordacht in te voeren. Welke dag wordt de vrije dag? Is die dag voor alle werknemers gelijk? Hoe gaat u om met thuiswerken?

Meer informatie

Ziet u de voordelen van een kortere werkweek in, maar is een vierdaagse werkweek niet werkbaar in uw onderneming? Wij zijn uw sparringpartner in een voor uw onderneming passend beleid. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

Amber Willemsen is advocaat binnen de arbeidsrecht sectie.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

14 oktober 2024

Dossiervorming bij een ontslag

Overal waar mensen samenwerken, kan de werkrelatie door verschillende omstandig­heden verstoord raken. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst hierdoor niet lan­ger wil voortzetten, zal de rechter toetsen of er sprake is van een redelijke grond voor beëindiging. Het opgebouwde ontslagdos­sier is dan relevant.

Lees meer

Lees meer over

25 september 2024

Variabele beloning en loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heeft een werknemer in de regel recht op doorbetaling van tenminste 70% van het loon. De vraag is welk deel van het loon doorbetaald moet worden, indien een deel van het loon bestaat uit variabele looncomponenten, zoals provisie, een bonus of overwerkvergoeding. Is een werkgever verplicht om deze loonbestanddelen ook door te betalen tijdens ziekte?

Lees meer

Lees meer over

23 september 2024

Loonstop of loonopschorting?

Welke afslag moet u als werkgever nemen? Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. De werknemer moet tijdens zijn ziekte wel voldoen aan zijn re-integratieverplichtingen en meewerken aan een spoedig herstel.

Lees meer

Lees meer over

18 september 2024

Actie tegen aantasting reputatie werkgever

De meeste werkgevers nemen in een arbeidsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op.

Lees meer

Lees meer over

16 september 2024

Help! Is mijn zzp’er een werknemer?

Dat de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht nog springlevend is, blijkt maar weer uit een tweetal uitspraken van eerder deze zomer.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen