19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

Door Amber Willemsen

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

AFAS overigens niet de eerste in Nederland die een dergelijke maatregel doorvoert. Achmea ging haar ruim drie jaar geleden voor, toen zij op 1 januari 2021 de standaard 36-urige werkweek aanpaste naar 34 uur per week met behoud van salaris.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Wereldwijd zijn diversen bedrijven al aan het experimenteren met pilots voor de vierdaagse werkweek, vaak met een positief resultaat. Werknemers zouden productiever zijn in vier dagen dan zij in vijf dagen zouden zijn en door de extra dag vrij ervaren zij een betere werk-privé balans. Als bonus komt er dan ook nog bij de reductie in overheadkosten doordat kantoor een dag minder open hoeft. En, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn in de huidige overspannen arbeidsmarkt geen overbodige luxe.

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

Overweegt u het voorbeeld van AFAS en Achmea te volgen en een structureel kortere werkweek met gelijk loon in te voeren? Wees u er dan van bewust dat u arbeidsvoorwaarden wijzigt. Wanneer u meer dan 50 werknemers in dienst hebt, zal bijvoorbeeld de ondernemingsraad vooraf geraadpleegd moeten worden. Daarnaast doet u er verstandig aan een dergelijke wijziging doordacht in te voeren. Welke dag wordt de vrije dag? Is die dag voor alle werknemers gelijk? Hoe gaat u om met thuiswerken?

Meer informatie

Ziet u de voordelen van een kortere werkweek in, maar is een vierdaagse werkweek niet werkbaar in uw onderneming? Wij zijn uw sparringpartner in een voor uw onderneming passend beleid. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

Amber Willemsen is advocaat binnen de arbeidsrecht sectie.

Gerelateerde blogs

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer