Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is door ziekte brengt dit voor een werkgever veel verplichtingen met zich mee.
In het Burgerlijk Wetboek (“Poortwachterregels”) is het grootste deel van deze verplichtingen terug te vinden.
Bij ziekmelding begint dit vaak met inschakeling van een bedrijfsarts. Maar vergeet vooral ook “gewoon” (telefonisch) contact tussen werkgever en zieke werknemer niet. Goed contact houden en als werkgever vinger aan de pols houden, ook als de bedrijfsarts en bijvoorbeeld arbeidsdeskundige zijn betrokken, is van groot belang. Uiteindelijk is de werkgever en niet bijvoorbeeld de bedrijfsarts verantwoordelijk voor de re-integratie.
Regie houden als werkgever betekent ook durven en mogen ingrijpen als de werknemer de re-integratieverplichtingen niet nakomt. Bijvoorbeeld geen bezoek aan de bedrijfsarts, niet meewerken aan plan van aanpak, niet starten in passende arbeid. Als werkgever is het raadzaam dan in ieder geval te dreigen met en desnoods over te gaan tot loonopschorting of loon staken.
Duurt de arbeidsongeschiktheid lang, dan adviseren wij u rond het einde van het eerste ziektejaar aan UWV om een deskundigenoordeel te vragen. Bent u met de re-integratie op de goede weg? Werkt de werknemer voldoende mee? Kunt u overgaan naar re-integratie tweede spoor (bij een andere werkgever)? Op die manier kunt u in het tweede ziektejaar desnoods nog bijsturen om te voorkomen dat UWV na twee jaar ziekte aan u als werkgever een loonsanctie oplegt en ontslag niet mogelijk is.
Het komt er op neer dat er veel op de ondernemer afkomt waneer een werknemer arbeidsongeschiktheid raakt door ziekte, terwijl het werk in de onderneming ook gewoon gedaan moet worden. Het is van groot belang tijdig advies in te winnen. Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
18 mei 2023
Belemmeringsverbod en zzp’ers
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer
Lees meer over10 mei 2023
Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie
Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.
Lees meer
Lees meer over18 april 2023
Het nieuwe studiekostenbeding
Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.
Lees meer
Lees meer over14 maart 2023
Kleine hartjes, grote gevolgen
Sinds de MeToo beweging in 2017 is het aantal gerechtelijke uitspraken waarin seksueel overschrijdend gedrag het onderwerp is exponentieel gestegen.
Lees meer
Lees meer over7 maart 2023
Werken waar je wilt in 2023?!
De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.
Lees meer
Lees meer over24 januari 2023
Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet
Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet; werkgevers zullen interne meldprocedures voor klokkenluiders moeten aanpassen. En klokkenluidende werknemers krijgen meer bescherming tegen arbeidsrechtelijke maatregelen.
Lees meer
Lees meer over5 januari 2023
Dagdieverij
Sinds de coronapandemie werken we massaal thuis en, tegen de verwachting van sommige arbeidsmarkdeskundigen in, lijkt in deze trend geen verandering te zitten. Niet gek want voor zowel werkgevers als werknemers kan thuiswerken voordelen hebben.
Lees meer
Lees meer over27 december 2022
Een verstoorde arbeidsverhouding
Het komt in de beste organisaties voor: een medewerker en een leidinggevende die niet met elkaar door één deur kunnen. De spanningen op de werkvloer lopen dan al snel op, waarbij de werksfeer binnen de afdeling negatief wordt beïnvloed.
Lees meer
Lees meer over13 december 2022
Ontslag bij reorganisatie
Het nieuws staat er - na een relatief rustige periode - weer vol van: reorganisaties en herstructureringen. Bedrijven als Philips, Intel, Twitter en Facebook die aankondigen een deel van hun werknemers te laten gaan.
Lees meer
Lees meer over