Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is door ziekte brengt dit voor een werkgever veel verplichtingen met zich mee.
In het Burgerlijk Wetboek (“Poortwachterregels”) is het grootste deel van deze verplichtingen terug te vinden.
Bij ziekmelding begint dit vaak met inschakeling van een bedrijfsarts. Maar vergeet vooral ook “gewoon” (telefonisch) contact tussen werkgever en zieke werknemer niet. Goed contact houden en als werkgever vinger aan de pols houden, ook als de bedrijfsarts en bijvoorbeeld arbeidsdeskundige zijn betrokken, is van groot belang. Uiteindelijk is de werkgever en niet bijvoorbeeld de bedrijfsarts verantwoordelijk voor de re-integratie.
Regie houden als werkgever betekent ook durven en mogen ingrijpen als de werknemer de re-integratieverplichtingen niet nakomt. Bijvoorbeeld geen bezoek aan de bedrijfsarts, niet meewerken aan plan van aanpak, niet starten in passende arbeid. Als werkgever is het raadzaam dan in ieder geval te dreigen met en desnoods over te gaan tot loonopschorting of loon staken.
Duurt de arbeidsongeschiktheid lang, dan adviseren wij u rond het einde van het eerste ziektejaar aan UWV om een deskundigenoordeel te vragen. Bent u met de re-integratie op de goede weg? Werkt de werknemer voldoende mee? Kunt u overgaan naar re-integratie tweede spoor (bij een andere werkgever)? Op die manier kunt u in het tweede ziektejaar desnoods nog bijsturen om te voorkomen dat UWV na twee jaar ziekte aan u als werkgever een loonsanctie oplegt en ontslag niet mogelijk is.
Het komt er op neer dat er veel op de ondernemer afkomt waneer een werknemer arbeidsongeschiktheid raakt door ziekte, terwijl het werk in de onderneming ook gewoon gedaan moet worden. Het is van groot belang tijdig advies in te winnen. Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
14 november 2023
Dienstverbanden beëindigen wegens reorganisatie
U heeft een eigen bedrijf en tot 50 medewerkers in dienst. Vanwege bedrijfseconomische redenen moet u helaas reorganiseren en afscheid nemen van een aantal medewerkers.
Lees meer
Lees meer over19 oktober 2023
Controverse over concurrentiebeding
Het concurrentiebeding is geen rustig bezit. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt, zien wij in de praktijk veel conflicten en procedures over het concurrentiebeding.
Lees meer
Lees meer over12 oktober 2023
Loon opschorten of stopzetten?
In geval van arbeidsongeschiktheid heeft een werknemer 104 weken recht op loondoorbetaling. In die periode hebben de werkgever en werknemer re-integratieverplichtingen.
Lees meer
Lees meer over3 oktober 2023
Finale kwijting en pensioenschade
Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.
Lees meer
Lees meer over26 september 2023
Pensioenontslag
In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.
Lees meer
Lees meer over10 augustus 2023
Ontslag met een fiks prijskaartje
In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
Lees meer over20 juli 2023
Ontslag op staande voet: de ontslagbrief
Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.
Lees meer
Lees meer over13 juni 2023
Schending wederindiensttredingsvoorwaarde: wat kost dat?
Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.
Lees meer
Lees meer over18 mei 2023
Belemmeringsverbod en zzp’ers
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer
Lees meer over