Ontslag

Ontslag kent vele gedaantes. Iedere wijze van beëindiging kent eigen spelregels en valkuilen.

Zowel voor werkgevers als voor werknemers. Waar moet u op letten?

Het tijdelijke contract loopt af

De einddatum in de arbeidsovereenkomst markeert het einde van het dienstverband. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De werkgever moet wel tijdig laten weten dat de arbeidsovereenkomst eindigt. En als er sprake is van een reeks tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij dezelfde of opvolgende werkgever, dan is van een automatisch einde wellicht geen sprake en is dus opzegging nodig. En ook, stilzwijgend, doorwerken na de einddatum kan de start van een nieuwe (vaste) arbeidsovereenkomst betekenen.

Opzegging

De werkgever kan de arbeidsovereenkomst niet “zo maar” met een briefje of mailtje opzeggen. Daartoe moet de werkgever eerst beschikken over voorafgaande toestemming van UWV, namelijk bij een ontslag wegens reorganisatie of na twee jaar ziekte. Of daartoe moet de werkgever een geldige dringende reden hebben, bij een ontslag op staande voet. Opzegging met een “simpel” briefje, zonder voorafgaande toestemming van UWV of kantonrechter, kan wel bij de AOW-gerechtigde leeftijd.

Ontbinding

Voor andere ontslagredenen, zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen van de werknemer of bij een verstoorde arbeidsrelatie, verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Heeft de arbeidsovereenkomst langer dan 24 maanden geduurd, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding – tenzij hij “ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld – en mogelijk op een billijke vergoeding – juist als de werkgever “ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld.

Vaststellingsovereenkomst

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst buiten de procedure bij UWV of kantonrechter om, vindt plaats via een vaststellingsovereenkomst gebaseerd op instemming van de werknemer met een beëindigingsregeling. De werknemer heeft een bedenktermijn, waardoor hij binnen twee weken, zonder enige reden, weer onder de gemaakte afspraken uit kan komen en dus toch in dienst blijft. De formulering van de afspraken bij ontslag luistert nauw, om misverstanden en toch latere procedures te vermijden.

Meer informatie

Is er een voornemen tot ontslag, of dreigt ontslag? Neem contact op met de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Oei-foei-doei-beleid

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

Lees meer over
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer

Lees meer over
Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek

19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

Lees meer

Lees meer over
Respecteren van medezeggenschapsrechten

13 juni 2024

Respecteren van medezeggenschapsrechten

Ondernemingsraden procederen niet veel tegen de eigen bestuurder. In constructief gesprek proberen ondernemingsraad (OR) en de bestuurder, ondernemer, geschillen vaak op te lossen. Dat heeft vaak ook de voorkeur. Gaat dat echt niet meer, dan zijn er voor de OR meerdere rechtsingangen.

Lees meer

Lees meer over
Thuiswerken voorlopig geen recht

10 juni 2024

Thuiswerken voorlopig geen recht

De coronacrisis veranderde hoe organisa­ties over thuiswerken denken. Het leidde zelfs tot een wetsvoorstel; de Wet werken waar je wilt beoogde het voor werknemers en werkgevers makkelijker te maken om tot afspraken te komen over hybride werken.

Lees meer

Lees meer over
Vakantiedagen tijdens ziekte afboeken van saldo of niet

4 juni 2024

Vakantiedagen tijdens ziekte: afboeken van saldo of niet?

Een zieke werknemer bouwt op een normale wijze vakantie op. Maar moet een zieke werknemer ook altijd dagen opnemen als hij of zij op vakantie gaat?

Lees meer

Lees meer over
Hulp nodig bij een arbeidsconflict

23 mei 2024

Hulp nodig bij een arbeidsconflict?

Heeft u te maken met een (dreigend) arbeidsconflict? Schakel op tijd hulp in voor advies. In elke werkomgeving kan een arbeidsconflict ontstaan. Meestal kan zo’n conflict onderling opgelost worden, soms is dit helaas niet mogelijk.

Lees meer

Lees meer over
Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

21 mei 2024

Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

Fysieke aanvallen, (seksuele) intimidatie, verbaal geweld, maar ook ongepaste op­merkingen: het is ongewenst gedrag op de werkvloer.

Lees meer

Lees meer over