Ontslag kent vele gedaantes. Iedere wijze van beëindiging kent eigen spelregels en valkuilen.
Zowel voor werkgevers als voor werknemers. Waar moet u op letten?
Het tijdelijke contract loopt af
De einddatum in de arbeidsovereenkomst markeert het einde van het dienstverband. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De werkgever moet wel tijdig laten weten dat de arbeidsovereenkomst eindigt. En als er sprake is van een reeks tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij dezelfde of opvolgende werkgever, dan is van een automatisch einde wellicht geen sprake en is dus opzegging nodig. En ook, stilzwijgend, doorwerken na de einddatum kan de start van een nieuwe (vaste) arbeidsovereenkomst betekenen.
Opzegging
De werkgever kan de arbeidsovereenkomst niet “zo maar” met een briefje of mailtje opzeggen. Daartoe moet de werkgever eerst beschikken over voorafgaande toestemming van UWV, namelijk bij een ontslag wegens reorganisatie of na twee jaar ziekte. Of daartoe moet de werkgever een geldige dringende reden hebben, bij een ontslag op staande voet. Opzegging met een “simpel” briefje, zonder voorafgaande toestemming van UWV of kantonrechter, kan wel bij de AOW-gerechtigde leeftijd.
Ontbinding
Voor andere ontslagredenen, zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen van de werknemer of bij een verstoorde arbeidsrelatie, verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Heeft de arbeidsovereenkomst langer dan 24 maanden geduurd, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding – tenzij hij “ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld – en mogelijk op een billijke vergoeding – juist als de werkgever “ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld.
Vaststellingsovereenkomst
Beëindiging van de arbeidsovereenkomst buiten de procedure bij UWV of kantonrechter om, vindt plaats via een vaststellingsovereenkomst gebaseerd op instemming van de werknemer met een beëindigingsregeling. De werknemer heeft een bedenktermijn, waardoor hij binnen twee weken, zonder enige reden, weer onder de gemaakte afspraken uit kan komen en dus toch in dienst blijft. De formulering van de afspraken bij ontslag luistert nauw, om misverstanden en toch latere procedures te vermijden.
Wilt u snel en eenvoudig een vaststellingsovereenkomst (VSO) maken? Gebruik dan onze VSO-tool.
Meer informatie
Is er een voornemen tot ontslag, of dreigt ontslag? Neem contact op met de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten.
Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >