Arbeidscontract of arbeidsovereenkomst

Een arbeidscontract is soms lastig te onderscheiden van een overeenkomst van opdracht. De rechtsgevolgen zijn wel heel verschillend.

Hieronder noemen wij de  kenmerken van een arbeidsovereenkomst:

  • de werknemer verricht persoonlijke arbeid voor de werkgever;
  • de werkgever betaalt de werknemer loon voor de verrichte arbeid;
  • er bestaat een gezagsverhouding tussen de werkgever en de werknemer.

De arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst komt juridisch tot stand door aanbod en aanvaarding. Deze overeenkomst hoeft niet per se schriftelijk tot stand te komen. Het plaatsen van de handtekening onder een contract is geen absoluut vereiste. Zodra partijen mondeling tot een akkoord zijn gekomen, zijn zij hier in principe aan gebonden. De arbeidsovereenkomst kan tevens stilzwijgend tot stand komen doordat één partij in dienst van een andere partij tegen betaling werkzaamheden verricht.

Uiteraard is het verstandig om de afspraken vooraf wél schriftelijk vast te leggen in een arbeidsovereenkomst. Zo kan worden voorkomen dat er later discussie ontstaat over de exacte voorwaarden. Soms is de werkgever dit verplicht op grond van de toepasselijke cao. Bovendien geldt er voor sommige bedingen zelfs een schriftelijkheidsvereiste. Een concurrentie– en proeftijdbeding zijn bijvoorbeeld alleen geldig als zij schriftelijk zijn aangegaan.

Schriftelijke bevestiging arbeidsovereenkosmt

Enkele gegevens dient de werkgever altijd schriftelijk aan de werknemer te bevestigen zodra er sprake is van een arbeidsrelatie, bijvoorbeeld naam en woonplaats van werkgever en werknemer, plaats waar werkzaamheden moeten worden verricht, functie, tijdstip indiensttreding, arbeidsduur en de toepasselijke cao.

Wees als werkgever en werknemer altijd kritisch op de inhoud van de arbeidsovereenkomst. Voorwaarden die in een arbeidsovereenkomst zijn opgenomen zijn niet altijd bindend. Zo kunnen door dwingende regels die voortvloeien uit de wet of toepasselijke cao arbeidsvoorwaarden terzijde schuiven.

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Lees meer over deze advocaat
Prof. Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Pensioenontslag

26 september 2023

Pensioenontslag

In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.

Lees meer

Lees meer over
Ontslag met een fiks prijskaartje

10 augustus 2023

Ontslag met een fiks prijskaartje

In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over
Ontslag op staande voet de ontslagbrief

20 juli 2023

Ontslag op staande voet: de ontslagbrief

Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.

Lees meer

Lees meer over
Schending wederindiensttredingsvoorwaarde

13 juni 2023

Schending wederindiensttredingsvoorwaarde: wat kost dat?

Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.

Lees meer

Lees meer over
Belemmeringsverbod en zzp’ers

18 mei 2023

Belemmeringsverbod en zzp’ers

Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.

Lees meer

Lees meer over
Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie

10 mei 2023

Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie

Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.

Lees meer

Lees meer over
Het nieuwe studiekostenbeding

18 april 2023

Het nieuwe studiekostenbeding

Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde  opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.

Lees meer

Lees meer over

14 maart 2023

Kleine hartjes, grote gevolgen

Sinds de MeToo beweging in 2017 is het aantal gerechtelijke uitspraken waarin seksueel overschrijdend gedrag het onderwerp is exponentieel gestegen.

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2023

Werken waar je wilt in 2023?!

De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.

Lees meer

Lees meer over