Concurrentiebeding en werkgevers

Een concurrentiebeding belemmert een werknemer om na afloop van het dienstverband bij een concurrent aan de slag te gaan. Vanwege de ingrijpende gevolgen worden aan het overeenkomen van een concurrentiebeding strenge eisen gesteld.

Schending van een concurrentie- of relatiebeding kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Daarom is het van belang dat u een geldig en goed geformuleerd concurrentiebeding afspreekt met de werknemer.

Moet het concurrentiebeding zijn ondertekend?

Een geldig concurrentiebeding moet schriftelijk overeen worden gekomen met een meerderjarige werknemer. Als niet aan deze eisen is voldaan, dan is het beding ongeldig. Bij voorkeur staat het concurrentiebeding dus in de ondertekende arbeidsovereenkomst of verwijst de ondertekende arbeidsovereenkomst expliciet naar een concurrentiebeding in het personeelshandboek.

Concurrentiebeding in tijdelijk contract mogelijk?

Indien op of na 1 januari 2015 een tijdelijk contract is gesloten met een concurrentiebeding, dan moet daarin de noodzaak ervan worden gemotiveerd, anders is het beding ongeldig. De formulering daarvan luistert nauw en moet zijn afgestemd op de functie van die specifieke werknemer, anders is het concurrentiebeding niet geldig.

Is een relatiebeding voldoende?

Het hangt van uw onderneming, producten en activiteiten af of u een concurrentiebeding en/of een relatiebeding wilt opnemen in de arbeidsovereenkomst. Een relatiebeding verbiedt een werknemer om na einde dienstverband contacten te onderhouden met relaties van de vorige werkgever. Voor het overeenkomen van een relatiebeding gelden ook de hiervoor beschreven regels.

Boete en procedure

Om te voorkomen dat u bij overtreding van het concurrentie- of relatiebeding moet bewijzen dat uw onderneming schade heeft geleden, adviseren wij altijd een boetebeding toe te voegen. Desnoods via de rechter kunt u de werknemer dwingen zich aan het concurrentiebeding te houden, de boete te betalen en zijn werk voor of bij concurrenten en relaties te stoppen.

Advies

Formulering van een concurrentie- en relatiebeding luistert nauw – eens te meer in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Voor vragen over het opstellen daarvan of bij overtreding daarvan door een werknemer, staan de specialisten van GMW advocaten voor u klaar.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Lees meer over deze advocaat
Prof. Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Manier van contact
Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Belemmeringsverbod en zzp’ers

18 mei 2023

Belemmeringsverbod en zzp’ers

Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.

Lees meer

Lees meer over
Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie

10 mei 2023

Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie

Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.

Lees meer

Lees meer over
Het nieuwe studiekostenbeding

18 april 2023

Het nieuwe studiekostenbeding

Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde  opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.

Lees meer

Lees meer over

14 maart 2023

Kleine hartjes, grote gevolgen

Sinds de MeToo beweging in 2017 is het aantal gerechtelijke uitspraken waarin seksueel overschrijdend gedrag het onderwerp is exponentieel gestegen.

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2023

Werken waar je wilt in 2023?!

De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.

Lees meer

Lees meer over

24 januari 2023

Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet

Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet; werkgevers zullen interne meldprocedures voor klokkenluiders moeten aanpassen. En klokkenluidende werknemers krijgen meer bescherming tegen arbeidsrechtelijke maatregelen.

Lees meer

Lees meer over

5 januari 2023

Dagdieverij

Sinds de coronapandemie werken we massaal thuis en, tegen de verwachting van sommige arbeidsmarkdeskundigen in, lijkt in deze trend geen verandering te zitten. Niet gek want voor zowel werkgevers als werknemers kan thuiswerken voordelen hebben.

Lees meer

Lees meer over

27 december 2022

Een verstoorde arbeidsverhouding

Het komt in de beste organisaties voor: een medewerker en een leidinggevende die niet met elkaar door één deur kunnen. De span­ningen op de werkvloer lopen dan al snel op, waarbij de werksfeer binnen de afde­ling negatief wordt beïnvloed.

Lees meer

Lees meer over

13 december 2022

Ontslag bij reorganisatie

Het nieuws staat er - na een relatief rustige periode - weer vol van: reorganisaties en herstructureringen. Bedrijven als Philips, Intel, Twitter en Facebook die aankondigen een deel van hun werknemers te laten gaan.

Lees meer

Lees meer over