Concurrentiebeding en werkgevers

Een concurrentiebeding belemmert een werknemer om na afloop van het dienstverband bij een concurrent aan de slag te gaan. Vanwege de ingrijpende gevolgen worden aan het overeenkomen van een concurrentiebeding strenge eisen gesteld.

Schending van een concurrentie- of relatiebeding kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Daarom is het van belang dat u een geldig en goed geformuleerd concurrentiebeding afspreekt met de werknemer.

Moet het concurrentiebeding zijn ondertekend?

Een geldig concurrentiebeding moet schriftelijk overeen worden gekomen met een meerderjarige werknemer. Als niet aan deze eisen is voldaan, dan is het beding ongeldig. Bij voorkeur staat het concurrentiebeding dus in de ondertekende arbeidsovereenkomst of verwijst de ondertekende arbeidsovereenkomst expliciet naar een concurrentiebeding in het personeelshandboek.

Concurrentiebeding in tijdelijk contract mogelijk?

Indien op of na 1 januari 2015 een tijdelijk contract is gesloten met een concurrentiebeding, dan moet daarin de noodzaak ervan worden gemotiveerd, anders is het beding ongeldig. De formulering daarvan luistert nauw en moet zijn afgestemd op de functie van die specifieke werknemer, anders is het concurrentiebeding niet geldig.

Is een relatiebeding voldoende?

Het hangt van uw onderneming, producten en activiteiten af of u een concurrentiebeding en/of een relatiebeding wilt opnemen in de arbeidsovereenkomst. Een relatiebeding verbiedt een werknemer om na einde dienstverband contacten te onderhouden met relaties van de vorige werkgever. Voor het overeenkomen van een relatiebeding gelden ook de hiervoor beschreven regels.

Boete en procedure

Om te voorkomen dat u bij overtreding van het concurrentie- of relatiebeding moet bewijzen dat uw onderneming schade heeft geleden, adviseren wij altijd een boetebeding toe te voegen. Desnoods via de rechter kunt u de werknemer dwingen zich aan het concurrentiebeding te houden, de boete te betalen en zijn werk voor of bij concurrenten en relaties te stoppen.

Advies

Formulering van een concurrentie- en relatiebeding luistert nauw – eens te meer in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Voor vragen over het opstellen daarvan of bij overtreding daarvan door een werknemer, staan de specialisten van GMW advocaten voor u klaar.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Oei-foei-doei-beleid

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

Lees meer over
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer

Lees meer over
Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek

19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

Lees meer

Lees meer over
Respecteren van medezeggenschapsrechten

13 juni 2024

Respecteren van medezeggenschapsrechten

Ondernemingsraden procederen niet veel tegen de eigen bestuurder. In constructief gesprek proberen ondernemingsraad (OR) en de bestuurder, ondernemer, geschillen vaak op te lossen. Dat heeft vaak ook de voorkeur. Gaat dat echt niet meer, dan zijn er voor de OR meerdere rechtsingangen.

Lees meer

Lees meer over
Thuiswerken voorlopig geen recht

10 juni 2024

Thuiswerken voorlopig geen recht

De coronacrisis veranderde hoe organisa­ties over thuiswerken denken. Het leidde zelfs tot een wetsvoorstel; de Wet werken waar je wilt beoogde het voor werknemers en werkgevers makkelijker te maken om tot afspraken te komen over hybride werken.

Lees meer

Lees meer over
Vakantiedagen tijdens ziekte afboeken van saldo of niet

4 juni 2024

Vakantiedagen tijdens ziekte: afboeken van saldo of niet?

Een zieke werknemer bouwt op een normale wijze vakantie op. Maar moet een zieke werknemer ook altijd dagen opnemen als hij of zij op vakantie gaat?

Lees meer

Lees meer over
Hulp nodig bij een arbeidsconflict

23 mei 2024

Hulp nodig bij een arbeidsconflict?

Heeft u te maken met een (dreigend) arbeidsconflict? Schakel op tijd hulp in voor advies. In elke werkomgeving kan een arbeidsconflict ontstaan. Meestal kan zo’n conflict onderling opgelost worden, soms is dit helaas niet mogelijk.

Lees meer

Lees meer over
Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

21 mei 2024

Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

Fysieke aanvallen, (seksuele) intimidatie, verbaal geweld, maar ook ongepaste op­merkingen: het is ongewenst gedrag op de werkvloer.

Lees meer

Lees meer over