4 maart 2021

Artikel De Ondernemer: WHOA: nieuw instrument om faillissement te voorkomen

Door GMW lawyers

Met het succesvol afronden van de allereerste WHOA-procedure van Nederland heeft advocaat Christiaan Mensink van GMW advocaten het faillissement van een ondernemer in de evenementenbranche weten te voorkomen.

Door corona had de ondernemer een schuld van zo’n 1,5 miljoen euro opgebouwd. Dankzij de nieuwe wet moeten álle 120 schuldeisers een schuldendeal accepteren, zo oordeelde de rechtbank. Door de huidige pandemie verkeren veel ondernemers in zwaar weer, weet ook Mensink: ,,Kijk kritisch naar je eigen bedrijf. Waar kun je snijden in je kosten? En blijf vooral in contact met je contractpartijen.’’

Een nieuw instrument om bankroet van ondernemers met flinke betalingsproblemen bij meerdere schuldeisers te voorkomen: het is de WHOA in een notendop. WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Het doel van deze nieuwe wet is een onderhands akkoord met schuldeisers te sluiten waarbij iedereen beter af is dan in een faillissementssituatie, aldus Mensink, een gespecialiseerde en ervaren procesadvocaat op het gebied van ondernemingsrecht.

Lees het gehele artikel op De Ondernemer >>

GMW lawyers

Gerelateerde blogs

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer