6 februari 2025

Bestuurdersaansprakelijkheid bij een start-up

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

Er komen steeds meer startups, waarvan sommige het helaas niet redden en failliet gaan. Hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid van bestuurders van een startup.

Ze komen vaak snel op en gaan net zal snel weer uit het economisch verkeer. De vraag die dan reist is hoe snel een bestuurder dan aansprakelijk is. Daarover zijn nog niet veel uitspraken bekend.

Op 9 oktober 2024 heeft de Rechtbank Overijssel hierover geoordeeld. Een curator heeft in deze zaak de bestuurders van een startup aansprakelijk gesteld. De bestuurders zouden te lichtvaardig en met onvoldoende financiële middelen zijn gestart.

Bestuurdersaansprakelijkheid

De rechtbank geeft eerst een aantal algemene regels voor bestuurdersaansprakelijkheid. Zo oordeelt de rechtbank dat bij het vervullen van hun taken bestuurders zich moeten richten op het belang van de vennootschap. Bestuurders moeten daarbij ook zorgvuldig omgaan met de belangen van alle betrokkenen. De belangen van bij de onderneming betrokken partijen moet niet onevenredig worden geschaad.

Vervolgens oordeelt de rechtbank dat de Hoge Raad heeft bepaald dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als een bestuurder onmiskenbaar en duidelijk tekortschiet in zijn taak, en hem daarvan een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Dit moet worden beoordeeld op basis van alle omstandigheden van het geval, inclusief onder andere de aard van de activiteiten van de rechtspersoon, de risico’s, de taakverdeling binnen het bestuur, en de beschikbare informatie.

Startup

In deze casus was er een businessplan met een daarbij behorende financiering, maar die financiering was niet rond, voordat men startte met de onderneming. Hoe moet dit nu beoordeeld worden. In dit geval zijn de bestuurders volgens de rechtbank niet aansprakelijk. Het succes van een startup is nu eenmaal niet op voorhand gegeven. Er was een businessplan en een financiering. Dat die niet rond was, blijkt voor de rechtbank geen reden om de bestuurders aansprakelijk te stellen. In dit geval hadden de bestuurders namelijk de belangen van de schuldeisers niet onevenredig geschaad, aangezien de handelscrediteuren zijn betaald (uit eigen zak) en de huurovereenkomst in overleg met de verhuurder is ontbonden. De investeerders waren door de bestuurders geïnformeerd dat het om een startup ging. Zij waren zich – bij het aangaan van de investering – dus bewust van de risico’s van investeren in een startup en dat dit mogelijk niet zou worden terugbetaald.

Het lijkt er dus op dat een businessplan van essentieel belang is. Een goede financiering is net zo belangrijk. Een goed plan dat uitvoerbaar is, en waar rekening wordt gehouden met alle crediteuren en de informatievoorziening (van te voren) goed is. Hoe er verder naar de specifieke aansprakelijkheid moet worden gekeken van bestuurders van een startup zal de toekomst leren, als er meerdere uitspraken volgen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

21 februari 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

20 februari 2025

Uitleg van overeenkomsten: het Haviltex-criterium

De meeste zakelijke onenigheden houden verband met uiteenlopende interpretaties van gemaakte afspraken. Dat is niet gek. Paul Scholten zei in 1909 al: “Woorden zijn op zichzelf nooit duidelijk”.

Lees meer

Lees meer over

11 februari 2025

Kunt u voor €0,01 een procedure starten?

Op 26 november 2024 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak met een belang van €0,01. In deze zaak werd toch geoordeeld dat er sprake is van onvoldoende belang. Deze uitspraak benadrukt het belang dat een eiser moet hebben bij het starten van een juridische procedure.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen