Een rechtspersoon (B.V., NV, stichting, vereniging, enz.) kan zelf geen handelingen verrichten, dat doet de bestuurder.
Maar wat als die bestuurder iets heeft gedaan waarvan hij wist dat het schade zou berokkenen aan de onderneming of aan derden? GMW advocaten adviseert en procedeert bij geschillen over bestuurdersaansprakelijkheid.
Onbehoorlijke taakvervulling
Rechtspersonen hebben rechten en verplichtingen. Zij hebben ook een eigen afgescheiden vermogen. Omdat een rechtspersoon zelf geen (feitelijke) handelingen kan verrichten, wordt er een bestuur aangesteld. Deze bestuurders moeten de hen opgedragen taak behoorlijk vervullen. Gebeurt dat niet? Dan is er sprake van een onzorgvuldige taakvervulling. De rechtspersoon kan de bestuurder hiervoor aansprakelijk stellen.
Ernstig persoonlijk verwijt
Bij onbehoorlijke taakvervulling door een bestuurder moet sprake zijn van een ernstig persoonlijk verwijt. Wanneer dat precies aan de orde is, hangt af van de omstandigheden. Voorbeelden van onbehoorlijke taakvervulling uit de jurisprudentie:
- de bestuurder houdt zich niet aan wettelijke bepalingen en/of de statuten;
- de bestuurder stelt zijn eigen belangen boven die van de rechtspersoon;
- de bestuurder neemt onnodige financiële risico’s;
- de bestuurder sluit de benodigde verzekeringen niet af;
- de bestuurder onttrekt (financiële) middelen aan de vennootschap;
- aansprakelijkheid in geval van faillissement wegens onttrekking van vermogensbestanddelen, het niet tijdig deponeren van jaarstukken of het niet bijhouden van een deugdelijke administratie.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Onbehoorlijke taakvervulling kan grote (financiële en soms strafrechtelijke) gevolgen hebben voor een bestuurder en voor de vennootschap. Een gang naar de rechtbank komt regelmatig voor. Wees daarop goed voorbereid en vraag tijdig deskundig advies. Wij geven inzicht in uw rechtspositie als bestuurder. Ook adviseren wij hoe u verstandig omgaat met uw verantwoordelijkheden. En mocht het zo ver komen, dan staan wij u uiteraard bij tijdens een procedure.
Download onze gratis whitepaper
Wilt u meer weten? Download dan de whitepaper ‘De 6 risico’s van B.V.-bestuurders’. In deze whitepaper worden de zes risico’s van B.V.-bestuurders uiteengezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan risico’s bij het sluiten en (niet) nakomen van overeenkomsten, risico’s bij dividenduitkering en risico’s rondom fiscaliteit.
Download whitepaper
Wij helpen u graag
Heeft u vragen over aansprakelijkheid van bestuurders of wilt u een zaak bespreken Neem gerust contact met ons op.
Meer ondernemingsrecht-gerelateerde informatie >