21 december 2016

Denk eraan: de jaarrekening 2015 moet u uiterlijk 31 januari 2017 deponeren!

Door GMW advocaten

Er bestaat enige onduidelijkheid over de deponeringstermijn van de jaarrekening van het boekjaar 2015. Wij krijgen daar de laatste weken veel vragen over.

Dat komt doordat de wetgeving op dit punt per 1 januari 2016 is gewijzigd. De deponeringstermijn is daarmee bekort van 13 maanden naar 12 maanden. Echter, die nieuwe termijn geldt pas voor boekjaren die op of na 1 januari 2016 aanvangen. Met betrekking tot de jaarrekening van boekjaren die op of na 1 januari 2015 en voor 1 januari 2016 aanvangen geldt dus nog gewoon de oude termijn van 13 maanden.

Hoe zit het ook alweer?

Voor de jaarrekening 2015 geldt dat het bestuur de jaarrekening binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar moet opmaken. De algemene vergadering kan het bestuur hiervoor maximaal 6 maanden uitstel verlenen. Die vergadering stelt vervolgens de jaarrekening vast. Binnen 8 dagen na vaststelling moet de jaarrekening worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Voor het vaststellen en de deponering heeft de algemene vergadering maximaal 2 maanden de tijd. De jaarrekening moet dus binnen 13 maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd, oftewel uiterlijk 31 januari 2017 (ervan uitgaande dat het boekjaar gelijk is aan een kalenderjaar).

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2016

Per 1 januari 2016 gelden voor boekjaren die op of na 1 januari 2016 aanvangen kortere termijnen. Het bestuur moet nog steeds binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar de jaarrekening opmaken. De vergadering van aandeelhouders kan het bestuur hiervoor als voorheen uitstel verlenen, maar nu maximaal 5 maanden. Binnen 2 maanden nadien moet de jaarrekening zijn vastgesteld en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening 2016 moet dus binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd, oftewel uiterlijk 31 december 2017 (ervanuitgaande dat het boekjaar gelijk is aan een kalenderjaar).

Gevolgen niet tijdig deponeren

Het niet (tijdig) deponeren van de jaarrekening heeft onder de nieuwe wetgeving dezelfde gevolgen als onder de oude. Niet tijdig deponeren van de jaarrekening is een economisch delict. En in geval van faillissement van de vennootschap kan dat tot bestuurdersaansprakelijkheid leiden. Uw statuten zullen meestal nog de oude deponeringstermijn bevatten. De wetswijziging gaat echter voor op de statutaire regeling. De eerstvolgende keer dat de statuten van uw vennootschap moeten worden gewijzigd, moet u dit aspect zeker meenemen.

Deadline jaarrekening deponderen

Voor de jaarrekening 2015 geldt: jaarrekening deponeren uiterlijk 31 januari 2017. De jaarrekening 2016 dient uiterlijk 31 december 2017 te zijn gedeponeerd. Uiteraard zijn die data anders als uw vennootschap een gebroken boekjaar heeft.

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen