23 januari 2024

De Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking getreden

Door Christiaan Mensink

Op 15 november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden.

Turboliquidatie

Turboliquidatie is de snelle en eenvoudige ontbinding en opheffing van bedrijven (vennootschappen), zonder vereffening en zonder faillissement. Artikel 2:19 lid 4 BW maakt dit mogelijk. Met turboliquidatie kunnen ondernemers snel en eenvoudig stoppen met hun bedrijf als het bedrijf niets meer van waarde bevat. Voor bedrijven zonder bezittingen is turbo-liquidatie de juiste weg om te stoppen; voor een faillietverklaring komen zij niet in aanmerking (zie bijvoorbeeld dit vonnis).

Misbruik

Soms wordt het instrument van turboliquidatie misbruikt, bijvoorbeeld als de bezittingen van de onderneming onjuist zijn verdeeld of vervreemd, of als er mogelijk bestuurdersaansprakelijkheid is. In dat geval kan toch het faillissement worden uitgesproken, of kan de bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Persoonlijke aansprakelijkheid ontstaat bijvoorbeeld als de bestuurder 1) ondanks de aanwezigheid van baten een vereffening na ontbinding van de vennootschap achterwege laat, 2) in het zicht van de ontbinding selectieve betalingen aan groepsmaatschappijen of andere direct betrokkenen bij de vennootschap doet of laat doen of hen anderszins bevoordeeld ten opzichte van derden, of 3) bij een ontbinding van de vennootschap bewerkstelligt of toelaat dat een aan een derde toebehorende zaak niet wordt geretourneerd of anderszins weer ter beschikking wordt gesteld aan die derde.

Turboliquidaties kennen dus een risico op misbruik, vooral als er schulden achterblijven. De nieuwe wet introduceert maatregelen voor meer transparantie, wat tot meer rechtsbescherming voor schuldeisers leidt en misbruik tegengaat. De turboliquidatie wordt hierdoor een geschiktere manier voor ondernemers om te kunnen stoppen. Door op tijd te stoppen met de onderneming wordt voorkomen dat schulden verder oplopen als deze bijvoorbeeld door het wegvallen van inkomsten niet meer betaald kunnen worden. Het alternatief is een faillissement waarbij schuldeisers veel minder van hun geld terugkrijgen.

Nieuwe regels verplichten tot transparantie

De nieuwe wet verplicht ondernemers bij turboliquidatie financiële verantwoording in te dienen indienen bij de Kamer van Koophandel, die daarvoor een formulier heeft gemaakt. Op deze manier wordt duidelijk waar de laatste opbrengsten aan zijn besteed en waarom er niet meer schulden konden worden betaald. Meer transparantie maakt het ook mogelijk voor schuldeisers om tegen de turboliquidatie in actie te komen, bijvoorbeeld door inzage te eisen in de administratie, bestuurders aansprakelijk te stellen of de turboliquidatie door de rechter ongedaan te laten maken. Misbruik maken van een turboliquidatie is strafbaar op grond van de Wet economische delicten en kan leiden tot een bestuursverbod van maximaal 5 jaar.

Meer informatie of hulp nodig bij turboliquidatie?

Meer informatie over turboliquidatie in ons vorige weblog over dit onderwerp en op de website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Advocaat/partner

‘Superspecialist, gericht op samen winnen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over

4 maart 2025

Insolventie, Financiering & Zekerheden: rechtspraak alerts

Lees meer

Lees meer over

27 februari 2025

Fiscale aspecten van WHOA-akkoorden

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

21 februari 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

17 februari 2025

Faillissement Modeketen Pastelle

Op 12 februari 2025 heeft de rechtbank Den Haag de faillissementen uitgesproken van de Pastelle damesmodewinkels. De winkels in Den Haag, Wassenaar, Nootdorp en Pijnacker, alsmede de webshop zijn failliet verklaard. Mechteld van Veen-Oudenaarden is als curator aangesteld.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen