11 oktober 2022

Digitale administratie in een faillissement

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

Sinds 1 juli 2017 is de Wet versterking positie curator in werking getreden.

Deze wet legt een zwaardere informatie- en inlichtingenplicht op aan betrokkenen in een faillissement en geeft de curator extra ‘tools’ om aan informatie en administratie te komen. Deze wet heeft ook gevolgen voor de digitale administratie in een faillissement. Ik leg graag uit wat dit inhoudt.

Administratie faillissement

Een artikel dat sinds 1 juli 2017 in werking is getreden, is artikel 105b Fw. Elke derde, met inbegrip van de accountantsorganisaties en een externe accountant, die op welke wijze dan ook administratie van de gefailleerde onder zich heeft, moet deze administratie (boeken, bescheiden en andere gegevensdragers) volledig en ongeschonden aan de curator ter beschikking stellen. Zo nodig met inbegrip van de middelen om de inhoud binnen redelijke tijd leesbaar te maken. Op deze manier kan een curator beschikken over de volledige administratie van de failliet.

De Cloud

Dit betreft dus ook administratie in de cloud. Zo oordeelde de Voorzieningenrechter begin april 2022. Zeer verkort weergegeven: in deze zaak wilde Microsoft de curatoren van ATB geen toegang geven tot de cloud in verband met mogelijke sancties. De curatoren kregen geen toegang tot dat deel van de administratie van de gefailleerde. De Voorzieningenrechter was kort en bondig. Op grond van artikel 105B Fw moet een curator kunnen beschikken over de volledige administratie van de failliet, ook administratie die zich in de cloud bevindt.

Belang digitale administratie in een faillissement

Voor een curator is het zeer essentieel om over de gehele administratie te beschikken. Anders kan hij het faillissement niet afwikkelen. Uit deze uitspraak blijkt dit belang weer eens. Het is voor partijen dus zeer raadzaam om administraties van klanten/derden goed op te slaan en te bewaren. Mocht er sprake zijn van een faillissement, dan zal een curator erom komen vragen en moet je deze ter beschikking stellen.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze blog een vraag? Neem dan gerust contact met mij op.

Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

‘Passie als brandstof, succes als bestemming’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

3 april 2025

Informatieverplichting bij een WHOA-akkoord

Op 31 januari 2025 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant een uitspraak gedaan over de informatieverplichting van de schuldenaar in een WHOA-traject.

Lees meer

Lees meer over

1 april 2025

Opzegging financiering door de bank: weer gaat het om redelijkheid en billijkheid

Recent heeft de Rechtbank Limburg een vonnis gewezen over beëindiging met onmiddellijke ingang van een kredietovereenkomst.

Lees meer

Lees meer over

25 maart 2025

Regresvorderingen in de WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om buiten faillissement tot een akkoord met schuldeisers te komen.

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

WHOA updates

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord kunnen ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn hun (te) hoge schuldenlast saneren in een akkoord met hun schuldeisers dat door de rechtbank wordt goedgekeurd, en zo een faillissement voorkomen. U leest hier de laatste WHOA updates.

Lees meer

Lees meer over

13 maart 2025

De moeilijkste periode voor bestuurders

Het is een situatie waar geen enkele bestuurder vanzelfsprekend graag aan denkt: het besef dat zijn onderneming het misschien niet gaat redden. Hoewel dit een emotionele zware tijd kan zijn, moet u als bestuurder ook rekening houden met nieuwe verplichtingen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen