16 augustus 2018

Dit is wat u moet weten als u uw voornaam wilt wijzigen

Door Lucienne Diaz Murillo

De Raad voor de Rechtspraak maakte recent bekend dat steeds meer mensen hun voornaam willen wijzigen.

De redenen voor een wijziging zijn uiteenlopend. In deze blog geef ik antwoord op veelvoorkomende vragen rondom het wijzigen van een voornaam. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met mij op.

1. Hoe kan ik mijn voornaam veranderen?

Een voornaam kan alleen officieel worden gewijzigd door de rechter. Hiervoor zal een verzoekschrift bij de rechtbank moeten worden ingediend. U kunt de rechtbank verzoeken om uw voornaam te vervangen door een andere voornaam. Een toevoeging op uw huidige voornaam of het schrappen van een voornaam is ook mogelijk.

De wijziging van de voornaam komt niet tot stand door de uitspraak van de rechtbank. Indien het verzoek tot wijziging van de voornaam wordt toegewezen, dan verzoekt de rechtbank de ambtenaar van de burgerlijke stand een latere vermelding toe te voegen aan de geboorteakte.

2. Is het mogelijk om de voornaam van een minderjarig kind te wijzigen?

Indien een kind nog minderjarig (jonger dan achttien jaar) is, kan een verzoek tot voornaamswijziging worden ingediend door de juridisch ouder(s). De ouders worden altijd aangemerkt als “belanghebbende” in de procedure. Het maakt hierbij niet uit of de ouder het ouderlijk gezag heeft. Als de andere ouder het niet eens is met de wijziging van de voornaam kan hij/zij zijn bezwaren tegen de voornaamswijziging kenbaar maken aan de rechtbank.

3. Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen van mijn voornaam?

Er dient voldoende belang te zijn bij het wijzigen van de voornaam. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een voornaam niet meer passend is zoals in het geval van verandering van geslacht, de naam door de drager als lelijk wordt gevonden of als de naam herinnert aan nare gebeurtenissen.

De rechtbank zal per geval beoordelen of er voldoende belang is. Het is daarom belangrijk om in het verzoekschrift goed toe te lichten waarom u uw voornaam wenst te veranderen. Een voornaam is immers een middel van persoonlijke en emotionele identificatie. Het uitgangspunt is daarom dat de keuze voor een voornaam vrij is. De rechtbank dient echter wel te beoordelen of de voornaam niet ongepast is of in overeenstemming is met bestaande geslachtsnamen die niet tevens gebruikelijke voornamen zijn.

4. Moet ik voor een voornaamswijziging in Nederland wonen?

Voor het wijzigen van uw voornaam is het niet nodig dat u in Nederland woont. De Nederlandse rechter is beginsel bevoegd om een voornaam te wijzigen als u (ook) de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wilt u meer weten over het wijzigen van een voornaam? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Lucienne Diaz Murillo

Lucienne Diaz Murillo

Advocaat

Lucienne is advocaat binnen de sectie Familie en Erfrecht.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen