16 juni 2022

Dwangsom

Door Raymond de Mooij

Van bestuursrechtelijke zaken word je niet vrolijk.

Opkomen tegen besluiten van overheden. Nergens zijn de procedurele regels belangrijker dan in het bestuursrecht. Saaie kost voor saaie mensen.  Mensen die bovendien goed tegen hun verlies moeten kunnen, want de strijd tegen overheden wordt meestal verloren. Soms echter, heel soms, is er eer te behalen in een bestuursrechtelijke zaak.

 

Last onder dwangsom

Makelaar Jan Korhoen begreep er niets van. “In mei 2019 bemiddelde ik bij de aankoop van een woning in het Statenkwartier. Mijn klant woonde nog in Singapore, maar zou een halfjaar later verhuizen.” Nadat de transactie gedaan was, kwam er een gemeenteambtenaar voor een routinecontrole. De man ontdekte dat de vorige eigenaar het pand had laten verbouwen zonder daarvoor een vergunning te hebben. Jan Korhoen: “Ik kreeg vervolgens een brief van de gemeente Den Haag, een last onder dwangsom. De veranderingen in het pand moesten door mij worden teruggedraaid, anders zou ik een bedrag van 15.000 euro moeten betalen.”

Mijn cliënt had de gemeente per e-mail gemeld dat hij niet de eigenaar van het pand was. Hij was als makelaar ingehuurd en had niets met een eerdere verbouwing in het pand te maken gehad. Dat had geen indruk gemaakt op gemeenteambtenaar Nadia Priegel. “Indien u geen gevolg geeft aan onze last, moet u de dwangsom betalen.” Vervolgens ontspon zich een discussie tussen partijen die veel tijd in beslag nam. Ondertussen had de eigenaar van het pand alsnog een vergunning aangevraagd en verkregen, dus daarmee leek de kous af. Niet voor Nadia Priegel. Zij mailde Jan Korhoen: ‘Aangezien u niet in bezwaar bent gekomen van het eerdere besluit van de gemeente, is dat besluit onomkeerbaar en moet u de dwangsom alsnog gewoon betalen.’

Onrechtvaardig!

Toen Jan Korhoen mijn kantoor bezocht, kwam de stoom uit zijn oren. “Dit is zo onrechtvaardig, hier moet toch iets tegen te doen zijn?” Ik vroeg mijn kantoorgenoot Zoë Ris in het dossier te duiken. Een dag later kwam de jonge advocate met goed nieuws. De invorderingsbevoegdheid van een dwangsom verjaart na twee jaar. Nadia Priegel was zo druk geweest met discussiëren, dat zij die fatale termijn over het hoofd had gezien. De dwangsom kon niet meer geïncasseerd worden. Met een brede glimlach fabriceerde ik een kort briefje aan de ijverige gemeenteambtenaar. Heerlijk, dat bestuursrecht.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem bij juridische vragen direct contact met ons op.

Deze column is geschreven voor Den Haag Centraal. Raymond de Mooij schrijft hier maandelijks over wat hij meemaakt in zijn praktijk.

Raymond de Mooij

Raymond de Mooij

Advocaat/partner

Raymond de Mooij is één van de grondleggers van GMW advocaten.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

30 mei 2024

Bestuurdersaansprakelijkheid: feitelijk beleidsbepaler

Vennootschappen zoals B.V.’s hebben eigen rechtspersoonlijkheid en dragen zelfstandig hun rechten en plichten. Bestuurders kunnen slechts in bijzondere gevallen persoonlijk aangesproken worden voor de schulden van een B.V.

Lees meer

Lees meer over

9 augustus 2022

Boven de wet

Een dwangsom is het bedrag dat iemand moet betalen als hij niet tijdig voldoet aan een verplichting die hem door de rechter is opgelegd.

Lees meer

Lees meer over

14 juli 2022

High standard

Funkrockformatie Red Hot Chili Peppers en skaband The Specials traden in juni op in Nederland. De bandleden strijken tijdens hun tours graag neer in Amsterdam, waar geestverruimende middelen op iedere straathoek verkrijgbaar zijn.

Lees meer

Lees meer over

12 juli 2022

GMW advocaten geeft Haagse basisschoolleerlingen les

GMW advocaten en de gemeente Den Haag laten Haagse leerlingen in groep 8 kennis maken met het recht en de rechtsstaat.

Lees meer

Lees meer over

16 juni 2022

Dwangsom

Van bestuursrechtelijke zaken word je niet vrolijk.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen