9 maart 2023

Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk

Door Sophie Vermeule

Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.

Zij trouwde in 1995 met haar (thans voormalig) echtgenoot zonder het opmaken van huwelijkse voorwaarden. Achtentwintig jaar later oordeelt de rechtbank in Spanje dat meneer gehouden is mevrouw een bedrag van € 204.000,– terug te betalen voor het door haar verrichte onbetaalde huishoudelijke werk tijdens het huwelijk. Mevrouw Moral had zich tijdens het huwelijk enkel gericht op het huishouden en het opvoeden van de kinderen, zodat haar echtgenoot carrière kon maken.

Een mooie overwinning voor mevrouw Moral. Voorkomen is echter beter dan genezen. De situatie van mevrouw Moral had voorkomen kunnen worden door het treffen van een goede regeling bij aanvang van het huwelijk. Dat is dan ook naar mijn mening de belangrijkste les die uit dit nieuws kan worden getrokken: regel de zaken goed vóórdat je met elkaar in het huwelijk treedt. Ook al is dat misschien niet zo romantisch.

Meer informatie

Heeft u juridische vragen? Of wilt u meer informatie? Neem dan direct contact met ons op.

Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Advocaat

Sophie is gespecialiseerd in het familierecht en het erfrecht.

Gerelateerde blogs

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer

16 januari 2024

Indexering kinder- en partneralimentatie 2024

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2024.

Lees meer