2 oktober 2024
Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?
In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding.
Lees meer
2 oktober 2024
In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding.
Het komt regelmatig voor dat bij het verdelen van het huwelijksvermogen tijdens een echtscheiding, sprake is van aandelen die zijn verkregen onder vesting. Het verkrijgen van aandelen onder vesting houdt in principe in dat op moment 1) de aandelen aan een partij worden toegekend. Indien wordt voldaan aan bepaalde vestingscriteria, worden de aandelen op moment 2) daadwerkelijk door de partij verkregen.
Allereerst is het van belang te bezien onder welk huwelijksvermogensregime partijen zijn gehuwd. Enkel als sprake is van een gemeenschap van goederen van rechtswege of indien in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen dat vermogen bij echtscheiding moet worden verdeeld, dienen de aandelen in principe bij echtscheiding te worden verdeeld. Hierbij is relevant dat de peildatum wordt vastgesteld. De peildatum is de datum waarop wordt bezien welk vermogen aanwezig is dat bij echtscheiding moet worden verdeeld. Vermogen verkregen ná de peildatum komt niet voor verdeling in aanmerking.
Als Nederlands recht van toepassing is, is de peildatum (in principe) de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend.
Vervolgens is bij de vraag of aandelen onder vesting wel of niet voor verdeling in aanmerking komen, het volgende relevant. Zoals gezegd, zijn er bij vesting van aandelen vaak twee data: 1) de datum waarop de aandelen aan een partij worden toegekend en 2) de datum waarop de vestingsperiode is verstreken. Om te kunnen vaststellen of de aandelen wel of niet voor verdeling in aanmerking komen, moet worden vastgesteld wat beide data zijn én of de data voor of na de peildatum liggen.
Uit een uitspraak van het hof Den Haag van 28 februari 2024 (ECLI:NL:GHDHA:2024:441) volgt dat indien de datum waarop de vestingsperiode is verstreken, vóór de peildatum ligt, de aandelen bij echtscheiding moeten worden verdeeld. De eerste (verkrijgings)datum is niet relevant. Op die datum worden de aandelen immers vaak enkel voorwaardelijk aan een partij toegekend. De daadwerkelijke verkrijging van de aandelen is ervan afhankelijk of aan verschillende voorwaarden wordt voldaan. De vestingsvoorwaarden (bijvoorbeeld in dienst blijven voor een bepaalde periode of prestatie) zullen overigens per geval verschillen. Pas als wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de partij beschikkingsmacht over de aandelen krijgen en daadwerkelijk en onvoorwaardelijk rechten over de aandelen kunnen uitoefenen. Bij het rechten over de aandelen kunnen uitoefenen kan worden gedacht aan kunnen verkopen van de aandelen of dividend ontvangen.
Kortom, om de vraag te kunnen beantwoorden of aandelen onder vesting bij echtscheiding moeten worden verdeeld is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Uitgangspunt is dat als de vestingsperiode is verstreken (met anderen woorden: er daadwerkelijk beschikkingsmacht is over de aandelen) vóór de peildatum, de aandelen voor verdeling in aanmerking komen. Als de vestingsperiode is verlopen ná de peildatum, komen de aandelen niet voor verdeling in aanmerking.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u advies over echtscheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op.