Verdeling en verrekening

In het kader van een scheiding dient het vermogen te worden verdeeld en/of (deels) verrekend te worden.

Hierbij kunt u de hulp gebruiken van een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat van GMW advocaten in Den Haag.

Wat houdt de gemeenschap van goederen in?

Indien echtgenoten geen huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen bij een notaris, zijn zij in gemeenschap van goederen gehuwd. De gemeenschap van goederen lijkt een overzichtelijke constructie want eenieder heeft recht op de helft van alle bezittingen en deelt voor de helft in alle schulden. Toch zitten er adders onder het gras. Is er een erfenis of een schenking ontvangen en is daar een zogenaamde uitsluitingsclausule aan verbonden? Als dat het geval is, blijft deze erfenis of schenking in beginsel buiten de gemeenschap. Is er schadevergoeding ontvangen wegens een ongeluk? De kans is aanwezig dat die schadevergoeding niet in de gemeenschap van goederen valt. Datzelfde geldt voor een ontslagvergoeding / stamrecht B.V. GMW advocaten helpt bij het vaststellen van de omvang van de gemeenschap en de verdeling daarvan.

Wat houden huwelijkse voorwaarden in?

Huwelijkse voorwaarden vormen een overeenkomst, opgemaakt door een notaris, tussen echtgenoten over het vermogen en zijn een afwijking op de wettelijke gemeenschap van goederen. In tal van huwelijkse voorwaarden is een “periodiek verrekenbeding” opgenomen, waarmee echtgenoten hebben afgesproken om jaarlijks het gespaarde inkomen dat niet is besteed aan de kosten van de huishouding te verdelen. In de praktijk doet bijna geen enkel echtpaar dat. Dit betekent dat bij een echtscheiding alsnog verrekend moet worden (en dat is vergaand en wat veel mensen zich niet beseffen). De wetgever heeft bepaald dat in die situatie in beginsel al het aanwezige vermogen verrekend moet worden. Tegenbewijs is mogelijk.

En wat als de één in het goed van de ander of in een gemeenschappelijk goed (bijvoorbeeld de woning) privé geld heeft geïnvesteerd? Ontstaat er dan een vergoedingsrecht? Over huwelijkse voorwaarden en de uitwerking daarvan is in de praktijk bij echtscheiding veel te doen. Huwelijkse voorwaarden zonder verrekenbeding (de zogeheten “koude uitsluiting”) kunnen evenzeer problemen opleveren, bijvoorbeeld omdat investeringen van de ene echtgenoot uit het vermogen van de andere echtgenoot moeten worden terugbetaald. We spreken dan over vergoedingsrechten. Ook “finale verrekenbedingen” in huwelijkse voorwaarden komen regelmatig voor. Dat is de afspraak dat echtgenoten met elkaar moeten afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen gehuwd zijn. Ook de uitvoering van een dergelijk beding kan complex zijn.

GMW advocaten beschikt over veel expertise met huwelijkse voorwaarden en echtscheiding. Om te weten of de huwelijkse voorwaarden nog up to date zijn of aangepast moeten worden, is het raadzaam om de huwelijkse voorwaardenscan door GMW advocaten uit te laten voeren.

Meer echtscheiding-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Lees meer over deze advocaat
Lucienne Diaz Murillo

Lucienne Diaz Murillo

Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Lees meer over deze advocaat

Bent u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheiding kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Manier van contact
Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

de juridische vader vs. de biologische vader

25 mei 2023

Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader

In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.

Lees meer

Lees meer over

16 maart 2023

Mag u afzien van partneralimentatie?

Mag u vóór het huwelijk afspraken maken over het afzien van partneralimentatie?

Lees meer

Lees meer over

9 maart 2023

Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk

Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.

Lees meer

Lees meer over

14 februari 2023

Door mediation weer samen ouder

Vaak komen ouders bij mij op het moment dat ze er samen echt niet meer uitkomen. Er is al veel gepraat en er is ruzie geweest.

Lees meer

Lees meer over

7 februari 2023

Indexering kinder- en partneralimentatie 2023

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2023.

Lees meer

Lees meer over

19 januari 2023

Vervangende toestemming voor een verhuizing met de kinderen naar het land van herkomst (als expat)

Regelmatig krijg ik als scheidingsadvocaat tijdens of na de echtscheiding vragen van expats over hun wens om samen met de kinderen terug te verhuizen naar het land van herkomst.

Lees meer

Lees meer over

10 januari 2023

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 2023

Een vraag die in de praktijk veel voorkomt is of de andere ouder ook met het gezag is belast. Het antwoord op deze vraag hangt mede af van het moment waarop de erkenning heeft plaatsgevonden.

Lees meer

Lees meer over

8 december 2022

Wat zijn de voordelen van mediation?

Een aantal van onze familierechtadvocaten is ook werkzaam als mediator. Daar ben ik er één van. Mediation in familierechtelijke zaken is in opkomst. Niettemin bestaan er nog steeds een aantal onduidelijkheden over mediation.

Lees meer

Lees meer over

15 november 2022

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Wilt u en/of uw partner scheiden en bevindt u zich in een internationale situatie? Denk hierbij aan de situatie waarin u allebei de Nederlandse nationaliteit heeft en in het buitenland woont. Of een van u/u beiden in Nederland woont en een van u/u beiden niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Zorg dan dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Lees meer

Lees meer over