Verdeling en verrekening

In het kader van een scheiding dient het vermogen te worden verdeeld en/of (deels) verrekend te worden.

Hierbij kunt u de hulp gebruiken van een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat van GMW advocaten in Den Haag.

Wat houdt de gemeenschap van goederen in?

Indien echtgenoten geen huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen bij een notaris, zijn zij in gemeenschap van goederen gehuwd. De gemeenschap van goederen lijkt een overzichtelijke constructie want eenieder heeft recht op de helft van alle bezittingen en deelt voor de helft in alle schulden. Toch zitten er adders onder het gras. Is er een erfenis of een schenking ontvangen en is daar een zogenaamde uitsluitingsclausule aan verbonden? Als dat het geval is, blijft deze erfenis of schenking in beginsel buiten de gemeenschap. Is er schadevergoeding ontvangen wegens een ongeluk? De kans is aanwezig dat die schadevergoeding niet in de gemeenschap van goederen valt. Datzelfde geldt voor een ontslagvergoeding / stamrecht B.V. GMW advocaten helpt bij het vaststellen van de omvang van de gemeenschap en de verdeling daarvan.

Wat houden huwelijkse voorwaarden in?

Huwelijkse voorwaarden vormen een overeenkomst, opgemaakt door een notaris, tussen echtgenoten over het vermogen en zijn een afwijking op de wettelijke gemeenschap van goederen. In tal van huwelijkse voorwaarden is een “periodiek verrekenbeding” opgenomen, waarmee echtgenoten hebben afgesproken om jaarlijks het gespaarde inkomen dat niet is besteed aan de kosten van de huishouding te verdelen. In de praktijk doet bijna geen enkel echtpaar dat. Dit betekent dat bij een echtscheiding alsnog verrekend moet worden (en dat is vergaand en wat veel mensen zich niet beseffen). De wetgever heeft bepaald dat in die situatie in beginsel al het aanwezige vermogen verrekend moet worden. Tegenbewijs is mogelijk.

En wat als de één in het goed van de ander of in een gemeenschappelijk goed (bijvoorbeeld de woning) privé geld heeft geïnvesteerd? Ontstaat er dan een vergoedingsrecht? Over huwelijkse voorwaarden en de uitwerking daarvan is in de praktijk bij echtscheiding veel te doen. Huwelijkse voorwaarden zonder verrekenbeding (de zogeheten “koude uitsluiting”) kunnen evenzeer problemen opleveren, bijvoorbeeld omdat investeringen van de ene echtgenoot uit het vermogen van de andere echtgenoot moeten worden terugbetaald. We spreken dan over vergoedingsrechten. Ook “finale verrekenbedingen” in huwelijkse voorwaarden komen regelmatig voor. Dat is de afspraak dat echtgenoten met elkaar moeten afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen gehuwd zijn. Ook de uitvoering van een dergelijk beding kan complex zijn.

GMW advocaten beschikt over veel expertise met huwelijkse voorwaarden en echtscheiding. Om te weten of de huwelijkse voorwaarden nog up to date zijn of aangepast moeten worden, is het raadzaam om de huwelijkse voorwaardenscan door GMW advocaten uit te laten voeren.

Meer echtscheiding-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Antoine de Werd

Antoine de Werd

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Dylan Bertsch

Dylan Bertsch

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Erfrecht, Familierecht Lees meer over deze advocaat
Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Erfrecht, Familierecht Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar - Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Erfrecht, Familierecht Lees meer over deze advocaat
Susan Meijler

Susan Meijler

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Bent u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheiding kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

Lees meer over

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2024

De overspannen woningmarkt in familierecht

Dat er in Nederland sprake is van een overspannen woningmarkt is algemeen bekend. Dit gegeven heeft echter, zo bemerkte ik in een aantal uitspraken, ook zijn invloed doen gelden in het familierecht.

Lees meer

Lees meer over

6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over

28 mei 2024

5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

Als u het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan kan mediation een waardevolle wijze zijn om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen in een emotioneel beladen situatie. Om een mediationtraject goed te laten verlopen, geven we u in onderstaand artikel 5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over