Maak goede afspraken over de huwelijkse voorwaarden.
In de praktijk blijkt dat betrokkenen vaak niet goed weten wat de gevolgen zijn van hun huwelijkse voorwaarden, de samenlevingsovereenkomst of de partnerschapsvoorwaarden. Niet alleen omdat zij bij het maken van afspraken onvoldoende oog hebben gehad voor het einde van hun huwelijk/relatie, maar ook omdat – door ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving – gemaakte afspraken inmiddels andere gevolgen kunnen hebben. Dat kan bij de beëindiging van een huwelijk/relatie tot onaangename verrassingen leiden met vergaande financiële gevolgen.
Een voorbeeld: het in de meeste huwelijkse voorwaarden opgenomen “verrekenbeding” zorgt vaak voor complicaties. Zo’n verrekenbeding houdt in grote lijnen in dat het inkomen dat niet is aangewend voor kosten van de huishouding jaarlijks tussen echtelieden verdeeld moet worden. Omdat die jaarlijkse verrekening in de praktijk zelden plaatsvindt, moet bij het einde van een huwelijk het aanwezige vermogen alsnog verdeeld en verrekend worden. Ook (een deel van) het vermogen van een onderneming, waarvan één van de echtgenoten eigenaar is, kan onder omstandigheden in de verrekening worden betrokken. De ondernemer blijkt zich daar zelden bewust van te zijn. Het tegenovergestelde is het geval waarin geen verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen, waardoor het kan voorkomen dat de niet-ondernemende partner bij echtscheiding nergens recht op heeft. Dat kan als onrechtvaardig worden ervaren, bijvoorbeeld als de ene partner gestopt is met werken om voor de kinderen te zorgen.
De advocaten van de familierechtsectie van GMW advocaten kunnen in verschillende fases de cliënt inlichten, niet alleen voordat de afspraken gemaakt worden, maar ook tijdens het huwelijk/de relatie en bij de beëindiging van een relatie/huwelijk. Wij nemen de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst door en geven aan wat in juridische zin de gevolgen kunnen zijn bij scheiding. Mocht blijken dat de gevolgen van de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst ongewenst zijn, dan wordt advies gegeven over de mogelijke stappen die kunnen worden ondernomen.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
23 november 2023
Een vergoedingsrecht, wat betekent dat eigenlijk bij echtscheiding?
Vaak gaat het bij een echtscheiding over vergoedingsrechten. Maar wat is een vergoedingsrecht eigenlijk?
Lees meer
Lees meer over9 november 2023
Huwelijkse voorwaarden: het periodiek verrekenbeding
Een veel voorkomende bepaling in huwelijkse voorwaarden, is het zogeheten ‘periodiek verrekenbeding’.
Lees meer
Lees meer over10 oktober 2023
Betekent inkomensverlies hogere kinderalimentatie?
In sommige gevallen lijdt een ouder inkomensverlies, bijvoorbeeld door het niet kunnen vinden van een nieuwe baan. Op grond van de wet kan door dergelijke omstandigheden de hoogte van kinderalimentatie worden aangepast.
Lees meer
Lees meer over24 augustus 2023
Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer
Lees meer over3 augustus 2023
Heeft een donor recht op omgang met het kind?
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer
Lees meer over25 juli 2023
Geslachts- en voornaamswijziging
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer
Lees meer over29 juni 2023
Partneralimentatie en verdiencapaciteit
Na echtscheiding kunt u de verplichting hebben om partneralimentatie aan uw ex-echtgenoot te betalen of kunt u het recht hebben om een bijdrage te ontvangen.
Lees meer
Lees meer over15 juni 2023
Afkoop alimentatie
Na echtscheiding kan het zijn dat een van de partners een onderhoudsverplichting heeft in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Vaak wordt de alimentatie door de ene ex-partner maandelijks aan de andere ex-partner overgemaakt. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer aan de ex-partner over te maken (afkoop of lump sum).
Lees meer
Lees meer over25 mei 2023
Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader
In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.
Lees meer
Lees meer over