4 februari 2025
Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen
In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.
Lees meer
Maak goede afspraken over de huwelijkse voorwaarden.
In de praktijk blijkt dat betrokkenen vaak niet goed weten wat de gevolgen zijn van hun huwelijkse voorwaarden, de samenlevingsovereenkomst of de partnerschapsvoorwaarden. Niet alleen omdat zij bij het maken van afspraken onvoldoende oog hebben gehad voor het einde van hun huwelijk/relatie, maar ook omdat – door ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving – gemaakte afspraken inmiddels andere gevolgen kunnen hebben. Dat kan bij de beëindiging van een huwelijk/relatie tot onaangename verrassingen leiden met vergaande financiële gevolgen.
Een voorbeeld: het in de meeste huwelijkse voorwaarden opgenomen “verrekenbeding” zorgt vaak voor complicaties. Zo’n verrekenbeding houdt in grote lijnen in dat het inkomen dat niet is aangewend voor kosten van de huishouding jaarlijks tussen echtelieden verdeeld moet worden. Omdat die jaarlijkse verrekening in de praktijk zelden plaatsvindt, moet bij het einde van een huwelijk het aanwezige vermogen alsnog verdeeld en verrekend worden. Ook (een deel van) het vermogen van een onderneming, waarvan één van de echtgenoten eigenaar is, kan onder omstandigheden in de verrekening worden betrokken. De ondernemer blijkt zich daar zelden bewust van te zijn. Het tegenovergestelde is het geval waarin geen verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen, waardoor het kan voorkomen dat de niet-ondernemende partner bij echtscheiding nergens recht op heeft. Dat kan als onrechtvaardig worden ervaren, bijvoorbeeld als de ene partner gestopt is met werken om voor de kinderen te zorgen.
De advocaten van de familierechtsectie van GMW advocaten kunnen in verschillende fases de cliënt inlichten, niet alleen voordat de afspraken gemaakt worden, maar ook tijdens het huwelijk/de relatie en bij de beëindiging van een relatie/huwelijk. Wij nemen de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst door en geven aan wat in juridische zin de gevolgen kunnen zijn bij scheiding. Mocht blijken dat de gevolgen van de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst ongewenst zijn, dan wordt advies gegeven over de mogelijke stappen die kunnen worden ondernomen.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
4 februari 2025
Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen
In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.
Lees meer
23 januari 2025
Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?
De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.
Lees meer
21 januari 2025
Indexering kinder- en partneralimentatie 2025
Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.
Lees meer
19 december 2024
De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce
In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.
Lees meer
21 oktober 2024
Samenleven zonder contract; wat moet u weten?
Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.
Lees meer
7 oktober 2024
Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling
Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.
Lees meer
2 oktober 2024
Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?
In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding.
Lees meer
9 september 2024
Dag van de Scheiding 2024
Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.
Lees meer
12 augustus 2024
Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder
Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.
Lees meer