Huwelijkse voorwaarden

Maak goede afspraken over de huwelijkse voorwaarden.

In de praktijk blijkt dat betrokkenen vaak niet goed weten wat de gevolgen zijn van hun huwelijkse voorwaarden, de samenlevingsovereenkomst of de partnerschapsvoorwaarden. Niet alleen omdat zij bij het maken van afspraken onvoldoende oog hebben gehad voor het einde van hun huwelijk/relatie, maar ook omdat – door ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving – gemaakte afspraken inmiddels andere gevolgen kunnen hebben. Dat kan bij de beëindiging van een huwelijk/relatie tot onaangename verrassingen leiden met vergaande financiële gevolgen.

Verrekenbeding

Een voorbeeld: het in de meeste huwelijkse voorwaarden opgenomen “verrekenbeding” zorgt vaak voor complicaties. Zo’n verrekenbeding houdt in grote lijnen in dat het inkomen dat niet is aangewend voor kosten van de huishouding jaarlijks tussen echtelieden verdeeld moet worden. Omdat die jaarlijkse verrekening in de praktijk zelden plaatsvindt, moet bij het einde van een huwelijk het aanwezige vermogen alsnog verdeeld en verrekend worden. Ook (een deel van) het vermogen van een onderneming, waarvan één van de echtgenoten eigenaar is, kan onder omstandigheden in de verrekening worden betrokken. De ondernemer blijkt zich daar zelden bewust van te zijn. Het tegenovergestelde is het geval waarin geen verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen, waardoor het kan voorkomen dat de niet-ondernemende partner bij echtscheiding nergens recht op heeft. Dat kan als onrechtvaardig worden ervaren, bijvoorbeeld als de ene partner gestopt is met werken om voor de kinderen te zorgen.

Geen verrekenbeding

De advocaten van de familierechtsectie van GMW advocaten kunnen in verschillende fases de cliënt inlichten, niet alleen voordat de afspraken gemaakt worden, maar ook tijdens het huwelijk/de relatie en bij de beëindiging van een relatie/huwelijk. Wij nemen de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst door en geven aan wat in juridische zin de gevolgen kunnen zijn bij scheiding. Mocht blijken dat de gevolgen van de huwelijkse voorwaarden of overeenkomst ongewenst zijn, dan wordt advies gegeven over de mogelijke stappen die kunnen worden ondernomen.

Meer familierecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Lees meer over deze advocaat

Bent u op zoek naar een familierecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Blijf samen ouders voor je kinderen ook na een scheiding

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over
Online mediation in het familierecht

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

Lees meer over
Kindrekening of kinderalimentatie

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer

Lees meer over
De overspannen woningmarkt in familierecht

17 juni 2024

De overspannen woningmarkt in familierecht

Dat er in Nederland sprake is van een overspannen woningmarkt is algemeen bekend. Dit gegeven heeft echter, zo bemerkte ik in een aantal uitspraken, ook zijn invloed doen gelden in het familierecht.

Lees meer

Lees meer over
De voordelen van mediation bij echtscheiding

6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over
5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

28 mei 2024

5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

Als u het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan kan mediation een waardevolle wijze zijn om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen in een emotioneel beladen situatie. Om een mediationtraject goed te laten verlopen, geven we u in onderstaand artikel 5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over
Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

2 april 2024

Het overbruggen van een grote haal- en brengafstand bij een omgangsregeling

Als ouders uit elkaar gaan, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling.

Lees meer

Lees meer over
15 jaar ouderschapsplan

1 maart 2024

15 jaar ouderschapsplan

Deze maand bestaat het (verplichte) ouderschapsplan maar liefst 15 jaar. Na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft u er zeker één nodig als u samen minderjarige kinderen heeft. Een ouderschapsplan is ook verplicht wanneer u alleen een relatie heeft gehad en sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag.

Lees meer

Lees meer over
Welke rechter mag beslissen over de kinderen

25 januari 2024

Welke rechter mag beslissen over de kinderen?

In zaken met een internationaal karakter, moet worden vastgesteld welke rechter rechtsmacht heeft.

Lees meer

Lees meer over