11 juli 2012

Fiscale aspecten van (internationale) echtscheidingen

Door Marcella Verwoerd

In mijn praktijk kom ik veel in aanraking met echtscheidingen met een internationaal karakter. Scheiden met een internationaal element verdienen eveneens bijzondere fiscale aandacht.

Fiscale aspecten alimentatie in nationaal perspectief

In zuiver binnenlandse situaties zal over het algemeen betaalde partneralimentatie aftrekbaar zijn. Tegenover deze aftrek staat progressieve heffing bij de ontvanger. Naast partneralimentatie wordt ook vaak kinderalimentatie afgesproken. Deze is dan niet aftrekbaar. Partners kunnen er ook voor kiezen om de alimentatie af te kopen. Bij de ontvanger is de hele afkoop dan ineens (progressief) belast. De betalende partij kan de afkoop slechts aftrekken als deze wordt betaald aan de ex-echtgenoot. Dit houdt in dat de afkoop slechts aftrekbaar is als deze is betaald op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Het nadeel van de progressieve belastingheffing bij de ontvanger van de afkoop kan worden opgevangen door een middelingsverzoek in te dienen. Daarnaast is het mogelijk om door middel van het toerekenen van bepaalde vermogensbestanddelen in het jaar van de echtscheiding een netto-afkoop van alimentatie te bewerkstelligen. Zowel het scheidingsverzoek als de betaling van de afkoopsom moet dan wil in hetzelfde kalenderjaar plaatsvinden. In dat geval kan de aftrekpost die de betaler van alimentatie krijgt, worden toegerekend aan de ontvanger van de afkoopsom. Heffing als aftrek vinden plaats in dezelfde aangifte waardoor de afkoop per saldo netto is.

Fiscale aspecten alimentatie in internationaal perspectief

Belangrijk verschil met het buitenland is dat alimentatie in veel landen niet of slechts beperkt aftrekbaar is. Wanneer een persoon naar het buitenland wordt uitgezonden om te werken, bijvoorbeeld als expat, wordt deze over het algemeen buitenlands belastingplichtig in Nederland. Dit houdt in dat hij slechts belastingplichtig is in Nederland indien en voor zover hij Nederlands inkomen geniet. Onder Nederlands inkomen wordt onder meer verstaan, inkomen uit werk en woning in Nederland en belastbaar inkomen uit sparen en beleggen in Nederland. De aangehouden eigen woning in Nederland (al dan niet bestemd voor de verhuur), wordt dan belast in Nederland. Indien de buitenlands belastingplichtige gehouden is tot het betalen van partneralimentatie, is deze niet aftrekbaar van zijn Nederlandse inkomen. Deze aftrekpost is daarvan in de wet expliciet uitgesloten. Indien de ex-echtgenote intussen echter weer in Nederland woonachtig is, is de partneralimentatie bij haar wel belast. In deze situatie is de partneralimentatie dus wel belast maar leidt deze niet tot aftrek!

Mits goed gestructureerd, bestaat er ook in deze situaties een mogelijkheid om de partneralimentatie netto af te kopen. In het jaar van echtscheiding maakt de buitenlands belastingplichtige gebruik van de mogelijkheid om te opteren voor heffing als binnenlands belastingplichtige. Deze keuze geldt dan automatisch ook voor zijn fiscale partner. Bij de aangifte over het jaar van echtscheiding wordt de aftrekpost toegerekend aan de ontvanger van de alimentatie waardoor per saldo de afkoop netto kan worden ontvangen.

Advies

Kortom, goede fiscale planning kan nadelen beperken en vaak zelfs voorkomen. Goede afspraken omtrent de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van echtscheiding zijn daarbij zeer belangrijk.

Heeft u een vraag, neem gerust contact met mij op.

Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Advocaat

Marcella Verwoerd is een advocaat-mediator die gespecialiseerd is op het gebied van het personen- en familierecht, die met name internationale (echt)scheidingen behandelt.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen