17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Door Amber Willemsen

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Een werkgever en een werknemer kunnen óók met wederzijds goedvinden overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt. In een recente rechtszaak bij de kantonrechter Amsterdam twistten de par­tijen over welke van deze twee opties nou precies had plaatsgevonden.

In de zaak ging het om een werkneemster wier tijdelijke contract per 31 oktober 2023 zou eindigen. Enkele maanden eerder riep de werkgever de werkneemster bij zich, en kreeg ze te horen dat haar arbeidsovereen­komst niet verlengd zou worden. Diezelfde dag nog bevestigde de werkgever in een e-mail dat de werknemer vrijgesteld werd van werk. Ook stond er in de e-mail dat als de werkneemster vóór de einddatum er­gens anders een baan zou vinden, zij daar aan de slag zou kunnen gaan. De arbeids­overeenkomst met de huidige werkgever zou dan eerder eindigen. Onder dit bericht

werd gevraagd om een ‘handtekening voor ontvangst’ via het ondertekenprogramma Validsign, waar de werkneemster vervol­gens naar handelde. Op 1 oktober 2023 trad ze elders in dienst.

Ondubbelzinnig

Bij de kantonrechter betoogt de werkge­ver dat beide partijen een overeenkomst gesloten hebben, die via Validsign door de werknemer akkoord bevonden werd. Om deze reden zou de werkneemster volgens de werkgever ook geen aanspraak maken op salaris over de maand oktober 2023, omdat de arbeidsovereenkomst al eerder geëindigd was.

De rechter deelt dit standpunt niet en oor­deelt dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen met slechts de Validsign-handte-kening van de werkneemster. Zo’n onder­tekening kwalificeert onvoldoende als een duidelijke en ondubbelzinnige instemming met de beëindiging van haar arbeidsover­eenkomst. En dat is iets wat de jurispru­dentie wel van een werknemersverklaring vereist. De werkgever maakte daarnaast in zijn e-mail duidelijk dat de werkneemster

tot 31 oktober 2023 vrijgesteld zou worden van werk en dat ze tot die tijd recht zou hebben op salaris. Met andere woorden: de werknemer hoefde dus niet te werken en zou tot het einde van haar dienstverband toch loon ontvangen.

Zwaarwichtig

Een slimmere zet van de werkgever was in dit geval geweest om – voor zover moge­lijk – een beroep te doen op een overeen­gekomen nevenwerkzaamhedenbeding. Wel met de kanttekening dat de werkgever dan een zwaarwichtig bedrijfsbelang had moeten hebben om de werknemer de ne­venwerkzaamheden te verbieden. Nóg ver­standiger: als werkgever een beëindigings-aanbod doen, de werknemer daar goed over informeren, zo nodig juridisch advies inwinnen en tot een heldere overeenkomst komen.

Rechtbank Amsterdam 11 februari 2025, ECUI (verkort): 779

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, of wilt u juridisch advies over een vergelijkbaar onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit artikel is geschreven voor Rendement.

Amber Willemsen

Amber Willemsen

Advocaat

‘Gedreven door rechtvaardigheid’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen