21 maart 2017

Economisch belang van het familiebedrijf wordt onderschat!

Door Mechteld van Veen-Oudenaarden

De aandacht voor familiebedrijven in Nederland stijgt.

Terecht gezien de dominantie van familiebedrijven wereldwijd en ook het economische belang van familiebedrijven in Nederland. 

Wat kenmerkt familiebedrijven?

Familiebedrijven zijn een drijvende economische kracht voor Nederland. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 55% van de ondernemers zijn eigen bedrijf als een familiebedrijf beschouwt. Volgens de definities ligt dat percentage nog hoger. Want wat familiebedrijven kenmerkt is dat eigendom en zeggenschap in dezelfde handen liggen en dus dat privébelang en bedrijfsbelang elkaar continue overlappen. Daarnaast kenmerken familiebedrijven zich door betrokkenheid, kennis, flexibiliteit in werk, tijd en geld, lange termijn denken, stabiele cultuur, snelle besluiten, betrouwbaarheid en trots.

Unieke sfeer?

Het familiebedrijf is echter een specifieke doelgroep. Een balans tussen familiebelangen en bedrijfsbelangen is essentieel voor de continuïteit van het bedrijf en de harmonie in de familie. Het doorslaggevende kenmerk dat de meeste familiebedrijven onderscheidt van andere bedrijven is de unieke sfeer. Een sfeer die een ieder het gevoel geeft dat hij ergens deel van uitmaakt en dat er een dieper gemeenschappelijk doel bestaat onder het gehele personeel.

Is overname van een familiebedrijf een normale zaak?

Familiebedrijven worden gedegen geleid. Hier geen snelle jongens die even snel en makkelijk geld willen verdienen, maar een conservatieve financiering met weinig kapitaal van de bank.

De advocaten van GMW advocaten hebben ervaring met het adviseren van familiebedrijven. Helaas gaat volgens de cijfers maar een derde van de familiebedrijven een tweede generatie in en maar tien tot vijftien procent een derde generatie. De overgang naar een volgende generatie is geen vanzelfsprekendheid. Er gaan ook veel familiebedrijven failliet. Als curator van verschillende familiebedrijven ken ik ook de andere kant van de medaille.

Fusies en overnames van familiebedrijven vragen een andere aanpak. Hetzelfde geldt voor het voeren of juist voorkomen van juridische procedures, intern en extern. GMW advocaten heeft hier ervaring mee en helpt u graag verder. Neemt u gerust contact met mij op. 

Wist u dat?

Wist u dat het oudste familiebedrijf ter wereld[3]  momenteel Hoshi Ryokan, een hotel uit 717 in de Japanse stad Komatsu is?

 

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Advocaat

Mechteld van Veen-Oudenaarden is begonnen in de advocatuur in Rotterdam waar zij naast het zeerecht ook in contact kwam met het faillissementsrecht.

Gerelateerde blogs

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

21 september 2023

Wat is een STAK?

Het fenomeen certificering van aandelen zal bij de gemiddelde ondernemer veel vraagtekens opleveren. In deze blog leest u in vogelvlucht de basisprincipes en enkele voor- en nadelen van de Stichting Administratiekantoor (de ‘STAK’).

Lees meer

22 augustus 2023

Uitkoop van minderheids-aandeelhouders

De voordelen, eisen en knelpunten van de geforceerde uitkoop van de laatste 5%.

Lees meer