17 februari 2021
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) maakt het mogelijk voor ondernemingen die failliet dreigen te gaan een dwangakkoord op te leggen aan haar schuldeisers en aandeelhouders.
In deze blog leg ik uit hoe dit precies werkt. Lees het stappenplan of bekijk de video hieronder.
Als een onderneming rendabel is, maar de schuldenlast te hoog, dan kan een WHOA Reorganisatie Akkoord uitkomst bieden. Als er geen zicht meer is op herstel, dan is een WHOA Liquidatie Akkoord mogelijk een oplossing. In het voortraject moet worden onderzocht of een WHOA-akkoord een uitkomst kan bieden.
Als de schuldenaar start met de voorbereidingen van een akkoord, dan moet bij de griffie van de rechtbank een verklaring gedeponeerd worden. Deze verklaring wordt ook wel de startverklaring genoemd.
Wanneer de schuldenaar een conceptvoorstel heeft opgesteld, is het verstandig om het akkoord voor te leggen aan de schuldeisers. Indien noodzakelijk kunnen er -voordat het akkoord ter stemming wordt voorgelegd – wijzigingen aan het akkoord worden doorgevoerd.
Het akkoord wordt vervolgens ter stemming voorgelegd aan de schuldeisers en aandeelhouders van wie de rechten door het akkoord worden gewijzigd. De schuldenaar kan zelf de wijze van stemming bepalen.
Bekrachtiging van het akkoord door de rechtbank heeft tot gevolg dat het akkoord verbindend is voor alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders en dus ook voor de schuldeisers en aandeelhouders die tegen het akkoord stemden. Dit wordt ook wel homologatie genoemd.
Heeft u een vraag over dit onderwerp, neem dan gerust contact met mij op. Meer informatie over de WHOA vindt u ook op onze WHOA-pagina.
23 februari 2023
Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.
Lees meer16 januari 2023
In het faillissement van CamptooNL B.V. (CamptooNL) heeft de curator de afgelopen periode veel vragen gekregen van gebruikers (huurders en verhuurders van campers) van het online platform.
Lees meer9 november 2022
De curator ontvangt veel vragen over schades aan caravans en campers. Bent u verhuurder en heeft uw huurder schade aan uw camper of caravan veroorzaakt? Of bent u huurder en heeft u schade aan de gehuurde camper of caravan veroorzaakt? Leest u dit bericht dan goed door.
Lees meer