WHOA
WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Met deze wet kunnen ondernemers in zwaar weer een extra instrument beschikbaar krijgen om een faillissement te voorkomen. De WHOA maakt het mogelijk om de schulden te herstructureren of de activiteiten van de onderneming ordentelijk te beëindigen. Het doel is een onderhands akkoord met schuldeisers (en aandeelhouders) te sluiten waarbij iedereen beter af is dan een faillissement situatie. Bovendien stelt de WHOA de ondernemer in de gelegenheid om schuldeisers die niet willen meewerken aan een onderhands akkoord, daar toch aan te binden.
In samenwerking met Hermes Advisory biedt GMW advocaten
een unieke WHOA-oplossing
Wat is de WHOA-Oplossing?
Met de WHOA kan een ondernemer zijn bedrijf liquideren door een onderhands akkoord te sluiten met schuldeisers. Het tot stand komen van zo’n akkoord is een complex proces dat aan vele formaliteiten moet voldoen. Daarbij is specialistisch advies noodzakelijk. Voor veel ondernemers in zwaar weer zullen de kosten daarvoor te hoog zijn.
Hermes Advisory heeft dit complexe proces zo veel mogelijk geautomatiseerd. Hierdoor is de WHOA-procedure laagdrempelig gemaakt en kan dit instrument kosten-efficiënt worden aangeboden. Het adviesmodel bestrijkt het hele traject: van het in kaart brengen van alle schulden, de verdeling in klassen, het bepalen van de liquidatiewaarde tegenover de faillissementswaarde, de onderhandelingen met schuldeisers, en het organiseren van de stemming over het akkoord..
De rol van GMW advocaten
Tijdens het WHOA-proces stellen wij het verzoek aan de rechtbank tot bekrachtiging van het akkoord op. Dit verzoek moet verplicht door een advocaat ingediend worden. Wij stellen ook eventuele andere verzoeken op, zoals bijvoorbeeld het verzoek om afkoelingsperiode af te kondingen, zodat schuldeisers tijdelijk geen beslag mogen leggen. Daarnaast helpen we samen met onze arbeidsrechtadvocaten bij eventuele ontslagaanvragen voor het personeel.
Elke situatie is uniek. Wij weten echter uit ervaring dat wanneer de liquiditeitspositie van de onderneming nijpender wordt het aantal opties tot herstructureren beperkter wordt. Kom dus liever eerder dan later in actie.
Hoe werkt de WHOA-Oplossing?
Deskundige begeleiding
U krijgt een plan op maat inclusief persoonlijke en deskundige begeleiding.
Kosten efficiënt
Door automatisering is de WHOA toegankelijk gemaakt voor het MKB en kunt u dit traject tegen een scherp tarief doorlopen.
Snel en succesvol
Het tot stand komen van een akkoord met schuldeisers is een complex proces. U wordt snel en efficiënt geholpen.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Hoe kan ik een faillissement voorkomen?
Een faillissement is niet altijd een voldongen feit wanneer een onderneming in zwaar weer is gekomen. Soms kunnen financiële problemen namelijk op tijd worden opgelost. Als de activiteiten van de onderneming nog wel rendabel zijn maar de schuldenlast te hoog is kan een WHOA Reorganisatie Akkoord een uitkomst bieden. Mocht het echter zo zijn dat er geen zicht meer is op herstel, dan kunnen door het aangaan van een WHOA Liquidatie Akkoord de activiteiten op een ordentelijke manier worden beëindigd.
Wat is de WHOA?
WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord; de wet treedt op 1 januari 2021 in werking. De wet maakt voor ondernemers in zwaar weer een extra instrument beschikbaar om een faillissement te voorkomen, door het herstructureren van de schulden binnen de onderneming of het beëindigen van de ondernemingsactiviteiten op een ordentelijke, gecontroleerde manier. Het doel is een onderhands akkoord met schuldeisers en aandeelhouders te sluiten waarbij iedereen beter af is dan in een faillissementssituatie. Bovendien stelt de WHOA u als ondernemer in de gelegenheid om de schuldeisers die niet willen meewerken aan een onderhands akkoord, te dwingen om dat wel te doen.
Wat is het doel van de WHOA?
Een akkoord op basis van de WHOA kan tot doel hebben om een dreigend faillissement van een onderneming die na herstructurering van de schulden weer financieel gezond kan voortbestaan af te wenden, maar ook om een onderneming zonder overlevingskansen af te wikkelen buiten faillissement.
Hoe werkt de WHOA?
Het werkt als volgt: u kan als bestuurder van uw onderneming zelf het initiatief nemen om tot een akkoord te komen met schuldeisers en eventuele aandeelhouders. U speelt dus een actieve rol bij de totstandkoming van het plan om de onderneming weer toekomstbestendig te maken of om de activiteiten van de onderneming ordentelijk te beëindigen. Dit doet u door een voorstel te maken voor een financiële herstructurering van uw bedrijf. Een vergelijk wordt gemaakt tussen de situatie als ware de onderneming failliet zou gaan en de situatie wanneer de schulden worden gereorganiseerd (Reorganisatie Akkoord). Als de activiteiten worden beëindigd dan moet de ordentelijke beëindiging van de activiteiten een hogere uitkomst bieden dan wanneer de onderneming failliet gaat (Liquidatie Akkoord).
Vervolgens worden de schuldeisers en aandeelhouders in klassen ingedeeld op basis van de volgorde die zou gelden als de onderneming failliet zou gaan. Het akkoord moet aan de verschillende klassen ter stemming worden voorgelegd. Als één klasse, die enige waarde zou krijgen of krijgt, akkoord is dan kan het plan worden ingediend bij de rechtbank. De rechter kan partijen die niet akkoord gaan, toch aan het akkoord binden
Wat zijn de stappen bij de WHOA?
De procedure ziet er als volgt uit:
1) Voorfase aan aanbieding akkoord
2) Deponering van een startverklaring bij de rechtbank
3) Voorleggen van het akkoord aan schuldeiseres (en aandeelhouders)
4) Stemming over het akkoord, 5) bekrachtiging bij de rechter
Gratis download: Het faillissement van een zakelijk huurder
Verhuurder vs Curator
In deze whitepaper geeft Stephanie Mosterd-de Wit een uiteenzetting van de verschillende onderwerpen, waar een verhuurder van commercieel vastgoed mee te maken kan krijgen indien zijn of haar zakelijke huurder in staat van faillissement wordt verklaard. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan leegstandschade, opleveringsschade, of indeplaatsstelling. De belangen van een eigenaar / verhuurder van het betreffende huurobject zijn vaak anders dan die van de curator in het faillissement. Vandaar ook de titel: “Verhuurder vs. Curator”.