29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Door Lise-Milou Lagerwerf

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Stel de ouders wonen met hun kind in Duitsland. Beide ouders zijn met het ouderlijk gezag over hun kind belast. De moeder vertrekt met het kind naar Nederland, zonder dat zij hiervoor de benodigde toestemming heeft verkregen. In dat geval is sprake van kinderontvoering volgens het Haags Kinderontvoeringsverdrag. In deze blog wordt besproken welke stappen u als ouder kunt zetten en hoe de procedure bij de rechtbank er in dat geval uitziet.

Algemene informatie

In de hierboven omschreven situatie, kan door de vader in Nederland een procedure worden gestart om ervoor te zorgen dat het kind naar Duitsland terugkeert. De regel is dat de procedure tot teruggeleiding wordt gestart in het land waarnaar het kind is ontvoerd. Als uw kind naar een ander land dan Nederland is meegenomen, dient u in het betreffende land een advocaat te zoeken.

Het uitgangspunt van een teruggeleidingsprocedure, als beide ouders met het gezag over het kind zijn belast en de verhuizing heeft plaatsgevonden zonder de benodigde toestemming, is dat het kind zo snel mogelijk terugkeert naar het land van herkomst (in dit geval Duitsland). Enkel in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld: het kind zich verzet tegen de terugkeer of het kind in een ondraaglijke situatie wordt gebracht bij terugkeer) mag het kind in Nederland blijven.

Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO)

Indien uw kind naar Nederland is meegenomen, kunt u zich wenden tot het Centrum IKO. Dit is een onafhankelijke stichting. Het IKO adviseert ouders in ontvoeringszaken.

Procedure bij de rechtbank

Om de teruggeleidingsprocedure bij de rechtbank te starten, heeft u bijstand van een advocaat nodig. Een advocaat kan voor u het verzoekschrift bij de rechtbank indienen. De andere ouder mag tegen het verzoek verweer voeren.

Na ontvangst van het verzoekschrift, zal de rechtbank in principe binnen twee weken een regiezitting plannen. Op deze regiezitting wordt besproken of de ouders open staan voor Crossborder mediation. Bij deze vorm van mediation gaat u samen in gesprek met twee mediators, bij voorkeur een jurist en een gedragswetenschapper. Tijdens crossborder mediation wordt bezien of de ouders afspraken kunnen maken over de woonplaats van het kind en/of afspraken over een internationale zorgregeling.

Lukt het niet om afspraken te maken, dan vindt in principe binnen twee weken de inhoudelijke zitting plaats. Voorafgaand aan de zitting vindt een kindgesprek plaats tussen de rechter en kinderen ouder dan zes jaar. Vervolgens vindt de zitting plaats. Hierbij zijn drie rechters, de griffier, een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming, beide advocaten en beide ouders aanwezig. Indien u geen Nederlands spreekt, kan er ook een tolk aanwezig zijn.

Twee weken na de zitting doet de rechtbank uitspraak. Beslist kan worden dat het verzoek tot teruggeleiding wordt toegewezen. Het kind moet in dat geval naar Duitsland terugkeren. De rechtbank kan ook beslissen dat het kind in Nederland mag blijven.

Hoger beroep

Indien u het niet eens bent met de beslissing van de rechtbank, kunt u binnen twee weken na de datum van de uitspraak van de rechtbank, hoger beroep instellen. Vervolgens vindt binnen vier weken de zitting bij het gerechtshof plaats en twee weken na de zitting ontvangt u de uitspraak van het gerechtshof.

Meer informatie

Zit u zelf in een ontvoeringsituatie, omdat u uw kind hebt meegenomen zonder toestemming van uw ex-partner? Of omdat u bent geconfronteerd met de ontvoering van uw kind? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Lise-Milou Lagerwerf

Advocaat

‘Met een rationele aanpak tot de bestendige oplossing komen’

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

9 juli 2025

Dwangmiddelen bij het niet nakomen van de zorgregeling

Wanneer ouders uit elkaar gaan, wordt vaak een zorgregeling (of omgangsregeling) afgesproken om ervoor te zorgen dat het kind contact houdt met beide ouders. Helaas komt het nog wel eens voor dat één van de ouders zich niet houdt aan deze afspraak.

Lees meer

Lees meer over

2 juli 2025

Hoe voorkom je dat een erfenis bij de partner van je kind komt?

Bij het opstellen van een testament wordt nagedacht over hoe de erfenis wordt verdeeld. Dit wordt vastgelegd. Een wens die daarbij kan spelen, is dat je niet wilt dat jouw toekomstige erfenis bij de partner van jouw kind terechtkomt.

Lees meer

Lees meer over

26 juni 2025

Toestemming voor vakantie, hoe werkt dat eigenlijk?

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel gezinnen zich voorbereiden op een welverdiende vakantie. Voor veel ouders is het een fijne tijd om samen met de kinderen herinneringen te creëren, nieuwe plekken te ontdekken en quality time door te brengen.

Lees meer

Lees meer over

19 juni 2025

Wie betaalt het rechercheonderzoek?

Recentelijk heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de kosten van rechercheonderzoek op de alimentatiegerechtigde kunnen worden verhaald. Iets wat steeds vaker voorkomt.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2025

Samenleven als waren zij gehuwd

Alimentatieplicht kan eindigen bij hertrouwen of ‘samenleven als waren zij gehuwd’. In dit artikel bespreken wij de bewijslast en recente rechtspraak, met belangrijke gevolgen voor beide partijen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen