28 oktober 2015

Meer mogelijkheden voor verhuurders met de Wet tijdelijke huur

Door GMW advocaten

In mijn weblog van 3 november 2014 kondigde ik reeds de plannen voor een verruiming van mogelijkheden tot tijdelijke verhuur voor woonruimte aan.

Door de sterke huurbescherming van huurders van woonruimte is het op dit moment niet eenvoudig voor een verhuurder om de huurovereenkomst met de huurder te beëindigen, ook niet wanneer de huurovereenkomst slechts voor een bepaalde tijd was overeengekomen. Dit belemmert de doorstroming op de woningmarkt. Om hierin verbetering te brengen, introduceert de Minister van Wonen en Rijksdienst de Wet tijdelijke huur. Deze wet ligt nu in concept voor ter internetconsultatie en zal na 6 november 2015 als wetsvoorstel worden ingediend bij de Tweede Kamer. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 juli 2016.

Huidige situatie

Op dit moment zijn de mogelijkheden om tijdelijk te verhuren beperkt. Alleen voor gemeentelijke sloopwoningen geldt geen opzeggingsverplichting of een verplichting tot het vermelden van gronden, en bij hospitaverhuur is er alleen geen verplichting tot het vermelden van gronden in de eerste negen maanden (hospitaverhuur kent wel opzeggingsverplichting). Verder bestaat er geen huurbescherming wanneer de verhuur naar zijn aard van korte duur is, maar dat verdient volgens de jurisprudentie geen ruime uitleg. Denk aan een vakantiehuisje of verhuur ter opheffing van een noodtoestand.

Wet tijdelijke huur

De Wet tijdelijke huur schept voor de verhuurder meer mogelijkheden om een tijdelijk huurcontract aan de huurder aan te bieden en deze dan ook daadwerkelijk te kunnen beëindigen. De wet voorziet hiertoe in wijzigingen in titel 4 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en in de Leegstandswet.

  • Het wordt mogelijk om een huurcontract voor bepaalde korte tijd aan te bieden voor maximaal twee jaar. Aan het einde van de termijn eindigt de huur zonder opzegging en de verhuurder hoeft dus ook niet te voldoen aan de wettelijke opzeggingsgronden. Let wel op: indien de huur wordt voortgezet, loopt de huurovereenkomst van rechtswege door voor onbepaalde tijd, en heeft de huurder weer volledige huurbescherming.
  • Het wordt straks mogelijk om op grond van dringend nodig hebben voor eigen gebruik de huur op te zeggen bij bepaalde doelgroepen, zoals gehandicapten, jongeren, promovendi, grote gezinnen en statushouders. Nu bestaat die mogelijkheid slechts beperkt bij studenten en ouderen. Let wel op: bij gehandicapten en ouderen gelden de verruimde opzeggingsmogelijkheden slechts voor zelfstandige woonruimte.
  • Het wordt straks makkelijker voor de verhuurder om op te zeggen als hij zijn eigen woning tijdelijk heeft verhuurd en hij zelf weer terug wil keren in de woning (de zogenaamde “diplomatencalusule”). Daarbij worden meerdere tussenhuren en verlenging van de tussenhuur mogelijk. Nu kan de verhuurder alleen opzeggen als hij zelf direct voor de zittende huurder de woning bewoonde. Let op: voor een beroep hierop moet wel uitdrukkelijk de ontruiming zijn bedongen in de huurovereenkomst.
  • Het wordt straks ook mogelijk om een te koop staande huurwoning tijdelijk te verhuren in het kader van de Leegstandswet. Die mogelijkheid bestaat nu nog niet.
GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

16 januari 2025

Verhoging van de huurprijs bij de verduurzaming van een woning

Steeds meer woningbezitters zijn zich bewust van de noodzaak om hun woningen te verduurzamen. Er zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen die zij kunnen nemen.

Lees meer

Lees meer over

9 januari 2025

Ontbinding van huurovereenkomsten

De ontbinding van een overeenkomst is namelijk een belangrijk juridisch instrument om van een overeenkomst af te komen. In dit artikel zoomen wij in op de ontbinding van huurovereenkomsten. Voor huurovereenkomsten geldt namelijk een aanvullende wettelijke regeling.

Lees meer

Lees meer over

17 december 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding met indexatie plus opslag 3% niet oneerlijk

Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurprijswijzigingsbedingen met een indexatie- en opslagbeding in beginsel niet oneerlijk zijn. In dit artikel leest u hoe en waarom de Hoge Raad tot die conclusie komt.

Lees meer

Lees meer over

5 november 2024

Tijdelijke verhuur van woonruimte

Sinds 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Waar het voorheen mogelijk was om met iedere huurder een tijdelijke huurovereenkomst aan te gaan, is het uitgangspunt per 1 juli 2024 dat een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, met alle gevolgen van dien. Er bestaat echter nog een aantal uitzonderingen. In dit artikel worden de belangrijkste uitzonderingen aangestipt.

Lees meer

Lees meer over

14 oktober 2024

Overlast door huurders: wat kan een woningcorporatie doen?

Het komt regelmatig voor dat een huurder van een woning overlast veroorzaakt, zoals geluidsoverlast door harde muziek of luid geschreeuw, of geuroverlast door een vervuilde woning of tuin. Het is dan van groot belang dat een verhuurder adequaat reageert op meldingen van overlast, vooral wanneer het een woningcorporatie betreft die tevens verhuurder is van de getroffen buren.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen