10 juli 2016

Omgang tussen ouders en kinderen: kind wil, vader niet

Door GMW advocaten

Onlangs zag ik een hele opvallende uitspraak. Wat doe je als jij als kind wel omgang wil met één van je ouders na een scheiding, maar die ouder het zelf niet wil?

Omgang tussen vader en zoon

Wat is het geval: na verbreking van de relatie tussen vader en moeder heeft de rechter voor vader en zoon een omgangsregeling vastgesteld. De vader houdt zich niet aan die uitspraak. De zoon vraagt in kort geding nakoming waarin hij vraagt de vader te veroordelen tot omgang op verbeurte van een dwangsom van € 500,– per dag voor elke dag dat vader de omgang niet nakomt. Die omgang is bepaald voor 1 keer per 14 dagen van zaterdagochtend tot zondagmiddag. In kort geding wordt vader veroordeeld op verbeurte van een dwangsom. Hij moet de omgangsregeling dus nakomen omdat de rechter de omgang in het belang van de zoon acht. Vader gaat in hoger beroep omdat hij zegt dat hij de omgang toch niet zal nakomen ondanks de opgelegde dwangsommen. Het Hof oordeelt in hoger beroep dat de reden die vader aanvoert, namelijk dat hij ondanks de dwangsom de omgang toch niet zal nakomen, niet voldoende is. Vader voert als voornaamste reden aan dat de moeder niet met hem wil communiceren. Elk contact met haar, aldus vader, levert bij hem na gevoelens op en hij beleeft geen plezier aan de omgang met zijn zoon. Moeder wil zich ook niet aanpassen aan de opgelegde tijden, hoewel dit voor vader in verband met zijn werk, problemen oproept. Het Hof oordeelt echter dat het belang van de zoon voorop dient te staan. Er kunnen echter zwaarwegende belangen zijn aan de kant van vader die een negatieve uitwerking op de zoon zouden kunnen hebben. Maar, zo oordeelt het Hof, daarvan is hier geen sprake. De slechte communicatie tussen de ouders zal geen relevante weerslag hebben op de zoon, althans dat heeft vader niet aannemelijk gemaakt. Verder voert vader geen omstandigheden aan die van dien aard zijn dat hij geen omgang kan hebben met zijn zoon.

Conclusie: vader moet omgang hebben met zijn zoon ondanks alle bezwaren en de opgelegde dwangsommen. Ik vraag mij overigens af of omgang, hoe ook in het belang van een kind, afgedwongen moet worden…

GMW-advocaten

GMW advocaten

Advocaat

Onze advocaten hebben ieder hun eigen specialistische expertise en ervaring. Wat zij met elkaar delen, is hun gedrevenheid en service gerichte aanpak. Met als doel: de beste oplossing voor onze cliënten bereiken.

Gerelateerde blogs

Vorige slide
Volgende slide

21 oktober 2024

Samenleven zonder contract; wat moet u weten?

Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.

Lees meer

Lees meer over

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over
Alle artikelen